Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



UkrainePediatricGlobal

UkrainePediatricGlobal

Журнал «Здоровье ребенка» Том 13, №1, 2018

Вернуться к номеру

Сучасні можливості препарату Кардонат у комплексній терапії гострих вірусних інфекцій: досвід фахівця3

Гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ) посідають провідне місце в структурі дитячої інфекційної захворюваності, становлячи до 90 % від усієї інфекційної патології. Захворюваність на ГРВІ перевищує рівень всіх інших інфекцій у 7–7,5 раза, при цьому кількість хворих дітей у 1,5–3 рази більша, ніж дорослих, що обумовлено низкою факторів: великою різноманітністю збудників, високим індексом контагіозності, повітряно-крапельним шляхом передачі й недосконалістю імунної системи дитини.
Установлено, що при інфікуванні респіраторними вірусами відбувається взаємодія збудників із рецепторами епітеліоцитів слизової оболонки верхніх дихальних шляхів. Вони проникають в середину епітеліоцитів, вивільняють свій геном і перенастроюють роботу інфікованої клітини. У результаті цього клітинні ферменти починають брати участь у синтезі вірусних білків, що призводить до утворення нових дочірніх віріонів. При цьому в інфікованій клітині порушуються фізіологічні механізми життєдіяльності й наростають метаболічні зміни. Процес первинної вірусної реплікації закінчується вивільненням дочірніх віріонів з інфікованої клітини. Віріони, що утворилися, проникають у ще не ушкоджені епітеліоцити слизової оболонки дихальних шляхів, а також надходять у судинне русло, що призводить до розвитку вірусемії й інтоксикації організму.
Вірус інфікує імунокомпетентні клітини організму — макрофаги й лімфоцити, у яких при ГРВІ спостерігається зниження метаболізму, що виявляється зменшенням активності внутрішньоклітинних ферментів, інтенсифікації пентозофосфатного циклу, гліколізу й реакцій циклу трикарбонових кислот, що зменшує кількість енергії в клітинах і в кінцевому підсумку призводить до зниження імунної відповіді організму.
Саме тому ГРВІ нерідко перебігають з ускладненнями, що виникають на будь-якому строку захворювання й можуть бути обумовлені як безпосереднім впливом збудника, так і приєднанням бактеріальної мікрофлори. Найбільш частими ускладненнями ГРВІ вважають пневмонії, бронхіти й бронхіоліти. Друге за частотою місце посідають гайморити, отити, фронтити й синусити. Також на висоті інтоксикаційних явищ можливий розвиток кардіологічних ускладнень у вигляді інфекційного міокардиту, кардіоміопатій. Крім того, ГРВІ у дітей будь-якого віку може викликати такі ускладнення, як інфекція сечовивідних шляхів, холангіт, панкреатит, септикопіємія, мезаденіт, загострення хронічної патології.
У 72 % дітей після перенесеної ГРВІ розвивається синдром післявірусної астенії, що проявляється загальною слабкістю, швидкою втомлюваністю, дратівливістю, частою зміною настрою, розладом сну. Фізичне навантаження викликає почуття розбитості. Дитина відчуває труднощі з навчанням у школі, спортом тощо. Спостерігаються емоційні та психічні розлади, що заважають спілкуванню з родиною й однолітками.
Усе це обумовлює необхідність призначення комплексної метаболічної терапії, здатної коригувати процеси порушення обміну речовин та енергії в клітинах організму, у тому числі імунних, що сприяє більш швидкому одужанню, запобіганню розвитку ускладнень, зниженню ризику раннього рецидиву й забезпечує профілактику розвитку астенічного синдрому.
Кардонат («Сперко Україна») — унікальний1 протиастенічний комплекс для ослаблених2 і часто хворіючих дітей2, що входить до складу комплексної терапії інфекційних захворювань і призначається з перших днів їх появи3. До складу Кардонату входять амінокислота лізин та похідне амінокислоти (карнітин), їх похідні та коферменти вітамінів, що мають синергічні ефекти один щодо одного. Одна капсула Кардонату містить 100 мг карнітину хлориду, 50 мг лізину гідрохлориду, 1 мг коензиму В12 (кобамамід), 50 мг коензиму В1 (кокарбоксилаза), 50 мг коензиму В6 (піридоксал-5-фосфат).
L-карнітин належить до засобів з анаболічною дією, регулює метаболізм пірувату, є специфічним переносником довголанцюгових жирних кислот у мітохондрії, де відбувається їх β-окислення до ацетил-КоА (субстрат для утворення АТФ у циклі Кребса). Він покращує метаболічні процеси, підвищує праце–здатність, апетит, прискорює ріст, викликає збільшення маси м’язів, сприяє нормалізації основного обміну при гіпертиреозі, зменшує симптоми фізичної та психічної втоми, виявляє кардіопротективну дію. L-карнітин, регулюючи енергетичний обмін, підвищує енергетичне забезпечення імунних клітин, покращує їх функціонування, при цьому не впливає на їх кількість. Це сприяє більш швидкому одужанню й зменшує ризик розвитку раннього рецидиву [3].
Лізин — незамінна амінокислота, що бере участь у всіх процесах асиміляції й росту, сприяє осифікації й росту кісткової тканини, стимуляції мітозу клітин.
Коензим вітаміну В12 активує обмін вуглеводів, білків і ліпідів, бере участь у синтезі лабільних метильних груп, в утворенні холіну, метіоніну, нуклеїнових кислот, креатину, сприяє накопиченню в еритроцитах сполук із сульфгідрильними групами. Будучи чинником зростання, стимулює функцію кісткового мозку, що необхідно для нормобластного еритропоезу. Сприяє нормалізації порушених функцій печінки та нервової системи, активує систему згортання крові, у високих дозах підвищує активність тромбопластину й протромбіну.
Коензим вітаміну В1 чинить регулюючий вплив на обмінні процеси в організмі; особливо важливу роль відіграє у вуглеводному й жировому обміні, зокрема в окислювальному декарбоксилюванні кетокислот, а також в пентозофосфатному шляху розпаду глюкози; покращує засвоєння глюкози, трофіку нервової тканини, виявляє кардіопротекторну дію.
Коензим вітаміну В6 підтримує функцію центральної й периферичної нервової системи, регулює обмінні процеси (у тому числі обмін амінокислот і ліпідів), підвищує дез–інтоксикаційну функцію печінки, збільшує кількість глікогену в ній, катаболізує нейром’язові процеси.
Отже, усі складові Кардонату діють комплексно й здатні брати участь у більшості метаболічних реакцій, що перебігають в організмі. Вони відзначаються синергічним ефектом один щодо одного; ефективні й безпечні, що обумовлює їх широке застосування в педіатричній практиці при інфекційних захворюваннях2 у період фізичного й розумового перенапруження, при зниженому апетиті та інших патологіях, що викликають порушення адаптаційно-компенсаторних можливостей організму.
Власним досвідом застосування препарату Кардонат ми попросили поділитися практикуючих лікарів-педіатрів.
Костюченко Валерій Станіславович (МДП № 7, м. Одеса), педіатр зі стажем роботи 25 років:
«У своїй практиці Кардонат застосовую близько 10 років. Призначаю його дітям, які часто хворіють, при ацетонемічному синдромі, у період інфекційних захворювань для більш швидкого одужання й відновлення, як кардіопротектор — при розумовому й фізичному перенапруженні, вегетосудинній дистонії. Важлива перевага Кардонату — це можливість використовувати його в маленьких пацієнтів з 1 року, тому, дотримуючись дозування, застосовую його в усіх вікових групах — від 1 до 18 років. Дітям від 1 до 5 років — по 1 капсулі 1 раз на добу після їди, вміст капсули рекомендую попередньо розчинити в 50–100 мл фруктового соку або солодкої води; у віці 5–15 років — по 1 капсулі 2 рази на добу, старше 15 років — по 1 капсулі 3 рази на добу.
Завдяки комплексній дії всіх компонентів Кардонат чинить загальнозміцнюючу, протиастенічну, кардіопротекторну дію, що особливо важливо в період ГРВІ; антикетогенний і детоксикаційний ефекти Кардонату необхідні при ацетонемічних станах; покращання трофіки нервової тканини — для відновлення розумової й фізичної діяльності дитини.
Хотілося б відзначити, що за роки застосування Кардонат зарекомендував себе як ефективний і безпечний препарат, тому як метаболічний засіб у терапії дітей вибираю саме його. Дуже подобається комплексний склад Кардонату, оскільки, призначаючи один препарат, отримуємо відразу кілька позитивних ефектів, у тому числі кардіо- та нейропротекторний».
Андрух Володимир Степанович (Долинська МДЛ, м. Долина), педіатр зі стажем роботи 40 років:
«Протягом останніх 5 років у своїй роботі досить часто призначаю Кардонат. Серед моїх пацієнтів його отримують діти з астенічним синдромом на тлі інфекційних захворювань, кардіопатією різної етіології, після перенесених бронхообструктивних захворювань і пневмоній, хворі з анеміями, астенічними синдромами зимово-весняного періоду й вегетосудинними дисфункціями.
Добра переносимість і безпека Кардонату дозволяють застосовувати його в усіх вікових групах починаючи з 1 року життя. Завдяки комплексній дії препарат сприяє швидшому одужанню, чинить кардіо- та нейропротективний вплив.
На підставі власного спостереження й застосування Кардонату в медичній практиці можу сказати, що препарат має високу ефективність як у терапії захворювань, так і в їх профілактиці, що обумовлює добрий комплайєнс і дає впевненість у тому, що відповідний результат лікування буде досягнуто».
Вакун Уляна Василівна (педіатричне відділення № 5 МДП, м. Івано-Франківськ), педіатр, стаж роботи — 16 років:
«Із Кардонатом познайомилася 4 роки тому, з того часу активно використовую його у своїй медичній практиці. Гострі респіраторні захворювання, –астенічний синдром, пневмонії, бронхіти, інфекційні захворювання — і це ще не весь перелік захворювань дитячого віку, при яких ефекти Кардонату дійсно необхідні, причому в усіх вікових категоріях.
Призначаючи Кардонат дітям при астенічному синдромі, ми досягаємо покращання загального самопочуття, зниження втомлюваності, покращання концентрації уваги; при ГРЗ і інфекційних захворюваннях, пневмоніях і бронхітах — зміцнення імунітету, запобігання ускладненням і рецидивам, більш швидкого одужання.
Я вибираю Кардонат, тому що він має комплексний склад, кожен компонент робить свій внесок у реалізацію лікувальних ефектів і досягнення результатів терапії. Також слід зазначити зручність застосування й добре поєднання з іншими лікувальними засобами».
Зарицька Світлана Василівна (ЦРЛ, м. Тлумач), педіатр зі стажем роботи 29 років:
«Уже протягом 7 років призначаю своїм пацієнтам комплексний метаболічний препарат Кардонат і дуже задоволена результатами лікування. Безперечна допомога Кардонату відзначається в пацієнтів з астенічним синдромом різного походження, інтоксикаційним синдромом, обструктивним бронхітом і позалікарняною пневмонією, при інфекційних захворюваннях — при корі, скарлатині, вітряній віспі, вегетосудинній дистонії, у здорових дітей — при фізичному й розумовому перенапруженні. Препарат призначаю з 1 до 18 років, і в усіх випадках його застосування відзначалися добра переносимість і відсутність побічних ефектів.
У дітей із вегетосудинною дистонією призначення Кардонату забезпечує зниження активності симпатичної нервової регуляції й нормалізацію артеріального тиску, покращання серцевої провідності. При трофічних порушеннях препарат покращує апетит, відновлює масу тіла, при розумовому напруженні за рахунок підвищення синтезу холіну та ацетилхоліну покращує процеси передачі нервового імпульсу в синусах та аксонах, стимулює мозкову діяльність, при інтоксикаціях забезпечує детоксикаційний ефект.
У всіх клінічних випадках, що вимагають призначення метаболічних препаратів, віддаю перевагу Кардонату, тому що бачу дуже добрий терапевтичний ефект від його застосування. Важливим аспектом при виборі препарату також є високий профіль безпеки й добра переносимість: за весь час застосування в жодної дитини не було блювотного рефлексу при його прийомі».
Мельницька Олена Петрівна (педіатричне відділення № 6 МДП, м. Івано-Франківськ), педіатр, стаж роботи — 21 рік:
«У своїй клінічній практиці Кардонат застосовую протягом 6 років. Призначаю його дітям із вірусними інфекціями, метаболічною кардіопатією, синкопальними станами, вегетосудинною дистонією, після перенесених бронхітів, пневмоній, при захворюваннях гепатобіліарної системи. Препарат добре переноситься, не викликає алергічних реакцій, безпечний, тому може призначатися дітям з 1 року.
Завдяки застосуванню Кардонату можливе досягнення таких терапевтичних цілей, як протиастенічна дія, запобігання кардіоускладненням, рецидивам, покращання діяльності серцево-судинної системи дитини, нейропротекторний ефект, покращання процесів осифікації в дитячому віці.
Мій вибір Кардонату не випадковий: подобається склад препарату, можливості його застосування для лікування й профілактики великої кількості інфекційних і соматичних захворювань, швидке досягнення ефекту й відновлення сил дитячого організму».
Чігур Наталія Вікторівна (педіатричне відділення № 6 МДП, м. Івано-Франківськ), педіатр, стаж роботи — 26 років:
«Метаболічна терапія давно привертає увагу лікарів усіх спеціальностей, і ми, педіатри, теж не залишилися осторонь. Унікальний протиастенічний комплекс Кардонат увійшов в мою практику 7 років тому, і з того часу він мій активний помічник у лікуванні астенічного синдрому, вегетосудинної дистонії, у період інфекційних захворювань, при фізичному й розумовому перенапруженні, зниженні працездатності. Він ефективний при ацетонемічному синдромі різного генезу, кардіоміопатії, хронічній серцевій недостатності. Його застосування обґрунтоване для покращання осифікації в комплексній терапії остеопорозу та переломів кісток, при відставанні в розумовому й фізичному розвитку.
Кардонат призначаю в усіх вікових групах: від 1 року, курс лікування добираю індивідуально — від 1 до 3 місяців залежно від патології й ступеня її вираженості.
При ацетонемічному стані Кардонат проявляє антикетогенну дію, знижуючи продукцію кетонових тіл із вищих жирних кислот і зменшуючи кількість аміаку в нервовій тканині, за рахунок чого досягається детоксикаційна дія. Кардонат нормалізує вегетативні порушення при ВСД, підвищує енергетичне забезпечення й функціональність клітин імунітету, прискорює процеси одужання після ГРВІ та інших інфекційних захворювань, покращує функціональний стан міокарда при кардіопатії й хронічних захворюваннях серцево-судинної системи.
Усе це, власне кажучи, і обумовлює мій вибір Кардонату. Також важливі відсутність у Кардонату тератогенної й мутагенної побічної дії, добре поєднання з іншими препаратами, поява терапевтичного ефекту на 5–7-й день від моменту застосування препарату».
Кириченко Юлія Григорівна (ДУ СМЛ № 1, м. Дніпро), дільничний педіатр, стаж роботи — 14,5 року:
«Мій досвід застосування Кардонату становить близько 10 років. Призначаю його дітям, які часто хворіють, при астеновегетативному синдромі, вегетосудинній дистонії, ГРВІ на тлі обтяженого преморбідного фону (рахіт, алергічні захворювання, гіпо- та паратрофії) у віці від 1 року і старше.
Хочеться відзначити, що Кардонат має цілий спектр позитивних ефектів, таких як протиастенічний, кардіо- та нейропротекторний, детоксикаційний. Він запобігає хронізації запальних процесів і додатково вітамінізує. Усі ці ефекти дуже важливі й необхідні для досягнення добрих результатів лікування й відновлення здоров’я дитини, запобігання ускладненням і рецидивам. І саме тому з усього різноманіття метаболічних препаратів я вибираю Кардонат. Безсумнівною перевагою Кардонату є його ефективність у поєднанні з безпекою й доброю переносимістю, а також добре співвідношення ціна/якість, що робить його доступним широкому колу маленьких пацієнтів».
Дорофєєва Аліна Сергіївна (КЗ ДЦПМСД № 24, м. Дніпро), сімейний лікар, стаж роботи — 4,5 року:
«У своїй практиці призначаю Кардонат 2 роки і дуже задоволена його ефективністю при ГРВІ, гострому бронхіті, астенії й зниженому апетиті в дітей. Кардонат може застосовуватися в дітей від 1 року, тому лікування й профілактика захворювань доступні в усіх вікових групах.
При ГРВІ та бронхітах Кардонат забезпечує профілактику ускладнень і рецидивів, при астенії — покращує загальний стан оганізму, рухову й розумову активність, при зниженому апетиті покращує засвоєння їжі, підвищує масу тіла.
Комплексний склад препарату значно покращує комплайєнс: 1 капсула містить 5 складових, що значно спрощує процедуру лікування й не вимагає призначення кількох препаратів. Має доведену ефективність при широкому колі інфекційної й соматичної патології, практично позбавлений побічних ефектів. Тому, звичайно, мій вибір — Кардонат!»
Шульгіна Тетяна Петрівна (ДЗ СБЛ № 1 МОЗУ, м. Дніпро), педіатр, стаж роботи — 25 років:
«У своїй практиці метаболічну терапію призначаю давно, останні 5 років використовую саме Кардонат. ГРВІ, бронхіти, астенічний синдром, анорексія, анемія, ацетонемічні стани — це ті патології в дитячому віці, при яких призначення Кардонату обґрунтоване й необхідне, причому в усіх вікових групах, починаючи з першого року життя.
Застосування Кардонату гарантує більш швидке одужання дітям, захищає серцевий м’яз і посилює ефекти від базового лікування при даних патологіях, і це саме те, чого очікує кожен педіатр.
Тому мій вибір Кардонату цілком логічний: відмінний багатокомпонентний склад, поліпротекція, яку він забезпечує, можливість призначати в будь-якому віці починаючи з 1 року, ефективність, безпека, мій власний позитивний досвід його застосування».
Антипенко Юлія Миколаївна (ДУ СМЛ № 1 МОЗ України, м. Дніпро), педіатр, стаж роботи — 13 років:
«П’ять років застосовую у своїй лікарській практиці Кардонат і дуже задоволена своїм вибором. Він показує добрі результати лікування при ГРВІ, вегетосудинній дистонії, астеновегетативному синдромі, при серцево-судинних захворюваннях, розумовому й фізичному перенапруженні, відставанні дітей у фізичному розвитку. У групі дітей, які часто хворіють, значно зменшує частоту й скорочує тривалість хвороби. Безпека препарату й відсутність побічних ефектів дозволяють мені призначати його навіть маленьким пацієнтам від 1 року.
Призначаючи Кардонат своїм пацієнтам, я завжди очікую позитивного ефекту: загальнозміцнюючого, протиастенічного, кардіо- та нейропротективного. Препарат підвищує працездатність, покращує концентрацію уваги, пам’ять, при відставанні у фізичному розвитку — прискорює ріст і сприяє збільшенню маси тіла.
Я вибираю Кардонат, тому що це єдиний протиастенічний комплекс, який має у своєму складі 5 компонентів — вітамінів і амінокислот, кожен із яких позитивно впливає на дитячий організм. Ефект від лікування розвивається швидко і вже помітний на першому тижні лікування. Крім того, важливим аспектом для будь-якого препарату, і особливо в дитячому віці, є добрий профіль безпеки, відсутність побічних ефектів і добра переносимість — і всім цим критеріям відповідає Кардонат».
Єлісєєва Тетяна Олексіївна (ДГП № 2, м. Одеса), підлітковий лікар-педіатр, стаж роботи — 20 років:
«Кардонат застосовую давно, але, напевно, особливо активно призначаю його останні 6 місяців пацієнтам у період бронхітів і пневмоній, при вегетосудинній дистонії, студентам і школярам під час підготовки до іспитів. З огляду на контингент своїх хворих, а це діти в підлітковому періоді, застосовую його у пацієнтів 10–15 років.
Основна мета призначення Кардонату — відновити енергетичний обмін, покращити функціонування імунної системи, сприяти більш швидкому одужанню, підвищити працездатність, зменшити втому, допомогти організму відновитися після хвороби.
Вибираючи Кардонат, я вибираю добрий багатокомпонентний склад, ефекти поліпротекції, можливість його призначення при різних патологічних станах із незмінним досягненням ефекту, добре поєднання з іншими лікарськими засобами та доступну ціну».
Підготувала Тетяна Чистик   


Вернуться к номеру