Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Почки» 4 (14) 2015

Вернуться к номеру

П’ять способів для заохочення вживання корисних для нирок продуктів харчування

Авторы: Д. Іванов

Рубрики: Нефрология

Разделы: Справочник специалиста

Версия для печати

Статтю опубліковано на с.  119

 

Усі ми знаємо, що повинні їсти фрукти й овочі щодня для підтримання доброго здоров’я. Вважається, що фрукти й овочі слід вживати п’ять разів на добу, тобто при кожному прийомі їжі. Ось кілька простих порад, які допоможуть вам отримати достатньо поживних речовин, що містяться в овочах і фруктах.

1. Додайте півсклянки (100 г) чорниці (смородини, журавлини або 50 г авокадо, ківі) до ранкового сніданку. Добре змішати з нежирним йогуртом. Ці продукти корисні при захворюваннях нирок. 
2. Не потребує витрат часу на готування вживання середнього розміру яблука. Якщо ви відчуваєте бажання пофантазувати, наріжте його скибочками і посипте корицею. Або наріжте його на частини розміром на один укус й додайте до своєї ранкової вівсяної каші або залийте вівсяні пластівці йогуртом та додайте туди дрібно нарізані шматочки свіжого яблука. Примітка: уникайте крупи з висівками, використовуйте рисове або соєве молоко, щоб контролювати рівень фосфору.
3. Додайте зелений горошок до будь-якої вашої страви. Півсклянки зеленого горошку, що має низький вміст калію, є прекрасним доповненням до раціону. Його можна застосовувати на обід у супі із пастою (вермішеллю), змішати з рисом чи додати до відварених овочів у свіжоприготовлений суп.
4. Нарізаний свіжий огірок (півсклянки) на вашому бутерброді буде приємним і корисним для нирок та травлення. Свіжий огірок є у складі соусу дзадзикі — типового соусу грецької кухні. Традиційно готують з йогурту, свіжих огірків, солі, зелені, часнику й меленого перцю. Соус смакує із сухариками. Їх можна також вживати з хумусом — закускою з нутового пюре. Хумус є джерелом низькокалорійного білка, клітковини й корисних жирів. Його готують із гороху нуту, маслинової олії, лимонного соку і часнику, перця, кмину, петрушки, ріпчастої цибулі, цибулі порей і кунжуту. Це чудова альтернатива майонезу.
5. Доцільно скоротити вдвічі вживання яловичини. Замініть її півсклянкою м’ясного фаршу з половиною склянки сирих білих грибів. Покришіть гриби й перемішайте їх з фаршем. Гриби забезпечують м’ясисту текстуру та додають аромату. Це також дозволяє знизити вміст жиру й калорій на порцію. Не використовуйте шампіньйони, краще лисички. 
Переконайтеся, що дотримуєтесь правил безпеки вживання харчових продуктів, і завжди мийте продукти перед їжею проточною водою. Нагадуємо також, що повноцінне харчування сприяє кращій якості та  більшій тривалості життя за наявності хвороб нирок.
 
на основі https://www.kidney.org/content/
Kidney-Friendly-Produce


Вернуться к номеру