Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «» 4 (42) 2015

Вернуться к номеру

Горбась Ірина Михайлівна

22 серпня 2015 року на 61-му році пішла з життя Горбась Ірина Михайлівна — талановитий науковець, доктор медичних наук, професор, людина виняткової інтелігентності та порядності.
Горбась Ірина Михайлівна народилася 23 квітня 1955 року у м. Києві, закінчила з відзнакою в 1978 році Київський медичний інститут ім. О.О. Богомольця. З 1978 році по грудень 2005 року працювала в ННЦ «Інститут кардіології ім. акад. М.Д. Стражеска» НАМНУ молодшим, потім старшим, провідним науковим співробітником. З 2005 року — завідуюча відділом популяційних досліджень у тому ж науковому закладі.
У 1984 р. захистила кандидатську дисертацію на тему «Вивчення динаміки факторів ризику ішемічної хвороби серця в процесі регулярної дозованої ходьби», а в 1996 році — докторську дисертацію на тему «Епідеміологія ішемічної хворобі серця серед сільського населення України і організаційно-методологічні аспекти її профілактики» за спеціальністю «кардіологія».
У 2010 р. Ірині Михайлівні присвоєно вчене звання професора.
І.М. Горбась — ініціатор впровадження кардіологічних епідеміологічних досліджень в Україні. За її участю було організовано й уперше в Україні проведено епідеміологічне вивчення поширеності ішемічної хвороби серця з використанням строго стандартизованих методів. Визначено зв’язок ішемічної хвороби з певними факторами зовнішнього й внутрішнього середовища. Її наукові розробки стали обґрунтуванням для практичних рекомендацій з удосконалення виявлення ранніх форм серцево-судинних захворювань серед населення України й запобігання їм.
З 1994 року вона брала активну участь у виконані міжнародного проекту ВООЗ «Національна програма інтегрованої профілактики неінфекційних захворювань» (CINDI) в Україні.
І.М. Горбась була співрозробником Програми профілактики та лікування артеріальної гіпертензії в Україні, яка була затверджена указом Президента України 4 лютого 1999 року. Як член координаційної ради з виконання програми брала активну участь в її реалізації, що знаходило відображення в організаційно-методичній та лекційній роботі, публікаціях у наукових та популярних виданнях, підготовці рекомендацій з виконання програми. 
Результати науково-дослідної роботи І.М. Горбась постійно впроваджувались у практику охорони здоров’я шляхом участі в національних і міжнародних форумах та видавничій діяльності. Вона автор 359 наукових прац ь, вела інтенсивну роботу з підготовки наукових кадрів, підготувала 7 кандидатів наук та одного доктора наук. 
Брала активну участь в організації та проведенні науково-практичних конференцій в Україні, неодноразово виступала з науковими доповідями на міжнародних конгресах, присвячених проблемам кардіології. Брала участь у міжнародних багатоцентрових наукових дослідженнях. 
І.М. Горбась активно працювала членом робочої групи з артеріальної гіпертензії Української асоціації кардіологів, була членом Європейського товариства кардіологів та членом спеціалізованої наукової ради, була членом редакційної ради журналу «Артеріальна гіпертензія».
Вона заслужила визнання й повагу колег та пацієнтів завдяки високій працездатності, відданості професії, неухильному дотриманню високих моральних принципів.
За вагомий особистий внесок у розвиток наукових досліджень з епідеміології серцево-судинних захворювань в Україні, розробку й впровадження в медичну практику ефективних методів діагностики та профілактики кардіоваскулярної патології, підготовку наукових кадрів та високий професіоналізм до 60-річчя з дня народження І.М. Горбась була нагороджена Грамотою Верховної Ради України.
Наукова та медична спільнота, колеги та учні глибоко сумують за Іриною Михайлівною. Вдячна пам’ять про неї залишиться назавжди.  


Вернуться к номеру