Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Почки» 02(2012)

Вернуться к номеру

Практичні рекомендації KDOQI для діабету і ХХН: оновлення 2012

Авторы: Robert G. Nelson, MD, PhD, National Institutes of Health, Phoenix, AZ, USA Katherine R. Tuttle, MD, FASN, FACP, Providence Medical Research Center, University of Washington School of Medicine Spokane, WA, USA и др.

Рубрики: Нефрология

Разделы: Руководства

Версия для печати


Резюме

Оновлення 2012 практичних рекомендацій Kidney Disease Outcomes Quality Initiative (KDOQI) щодо діабету і хронічної хвороби нирок (ХХН) спрямовані на підтримку практичних лікарів у наданні допомоги пацієнтам із діабетом та ХХН. Нові істотні високоякісні доказові дані з’явились після представлення настанов KDOQI (2007), що значною мірою оновлюють рекомендації для клінічної практики. Переглянуті попередні показники цільового A1c (HbA1c), лікування, спрямоване на зниження рівнів ліпопротеїдів низької щільності (ЛНЩ), та застосування ІАПФ і БРА у пацієнтів із діабетом із наявністю або відсутністю альбумінурії. Терапевтичні підходи наведені в кожному розділі, а наведені рекомендації базуються на систематичних оглядах відповідних досліджень. Перегляд якості доказів та обґрунтування рекомендацій відповідають підходу Grading of Recommendation Assessment, Development, and Evaluation (GRADE). Обмеження доказовості обговорювались окремо, також запропоновані певні пропозиції щодо проведення наступних досліджень


Ключевые слова

Ключові слова: альбумінурія, хронічна хвороба нирок, практичні настанови, діабет, дисліпідемія, рекомендації, що базуються на доказах, KDOQI.

У цитуванні документу притримуйтесь такого формату: National Kidney Foundation. KDOQI Clinical Practice Guideline for Diabetesand CKD: 2012 update // Am. J. Kidney Dis. 2012; 60(5): 850­886.

Частина 1. Використання клінічних настанов

Клінічні настанови базуються на систематичному літературному пошуку, який включає статті, опубліковані з жовтня 2010 р., та найповнішу інформацію, доступну з нових публікацій і наукових презентацій до квітня 2012 року. Настанови розроблені з метою надання інформації та допомоги в прийнятті рішення. Вони не визначають стандартів лікування та не можуть бути відповідно витлумачені, а також не можуть бути інтерпретовані як ексклюзивний курс ведення хворих. Варіації в практиці неминуче виникають, коли клініцисти беруть до уваги індивідуальність пацієнта, наявні можливості та обмеження залежно від типу лікувального закладу. Кожний фахівець використовує ці рекомендації залежно від умов та дотримується їх згідно з конкретною клінічною ситуацією. Рекомендації для досліджень, що містяться в цьому документі, є узагальненими і не є офіційним протоколом.

Частина 2. Інформаційне підґрунтя

Kidney Disease Outcomes Quality Initiative (KDOQI) докладає всіх можливих зусиль для уникнення будь­яких явних або прихованих конфліктів інтересів, що можуть виникати як наслідок сторонніх втручань або персональних, професійних чи ділових інтересів членів робочої групи. Від усіх учасників робочої групи вимагались вичерпні завірені інформаційні подання та атестаційні форми, що відображали всі взаємовідносини, що могли сприйматися або бути фактичними ознаками конфлікту інтересів. Цей документ щорічно оновлювався, а інформація відповідно корегувалась. Вся наведена інформація відкрита та утримується у файлі National Kidney Foundation (NKF).

Члени робочої групи

Співголови робочої групи

Robert G. Nelson, MD, PhD,

National Institutes of Health, 

Phoenix, AZ, USA

 

Katherine R. Tuttle, MD, FASN, FACP

Providence Medical Research Center

University of Washington School of Medicine Spokane, WA, USA

 

Робоча група

Rudolph W. Bilous, MD

The James Cook University Hospital

Middlesbrough, UK

 

J. Michael Gonzalez­Campoy, MD, PhD, FACE

Minnesota Center for Obesity, Metabolism and Endocrinology, PA (MNCOME)

Eagan, MN, USA

 

Michael Mauer, MD

University of Minnesota Medical School

Minneapolis, MN, USA

 

Mark E. Molitch, MD

Northwestern University

Chicago, IL, USA

 

Kumar Sharma, MD, FAHA

University of California San Diego

La Jolla, CA, USA

 

Члени координаційної ради

Judith E. Fradkin, MD

National Institutes of Health

Bethesda, MD, USA

 

Andrew S. Narva, MD

National Institutes of Health

Bethesda, MD, USA

KDOQI група аналізу доказовості

University of Minnesota Department of Medicine

Minneapolis VA Center for Chronic Disease Outcomes Research. Minneapolis, MN, USA:

Timothy J. Wilt, MD, MPH, Professor of Medicine and Project Director

Areef Ishani, MD, MS, Chief, Sectionof Nephrology, Associate Professor of Medicine

Thomas S. Rector, PhD, Pharm D, Professor of Medicine

Yelena Slinin, MD, MS, Assistant Professor of Medicine

Patrick Fitzgerald, MPH, Project Manager

Maureen Carlyle, MPH, PIVOT Coordinator

 

Керівництво KDOQI

Michael V. Rocco, MD, MSCE

KDOQI Chair

 

Jeffrey S. Berns, MD

Vice Chair, Guidelines and Commentary

 

Joseph V. Nally, Jr, MD

Vice Chair, Public Policy

 

Holly Kramer, MD

Vice Chair, Research

 

Michael J. Choi, MD

Vice Chair, Education

 

Співробітники по розробці настанов NKF­KDOQI

Kerry Willis, PhD, Senior Vice­President for Scientific Activities

Emily Howell, MA, Communications Director

Michael Cheung, MA, Guideline Development Director

Sean Slifer, BA, Guideline Development Manager

Резюме рекомендацій

Настанова 2. Контроль гіперглікемії при наданні медичної допомоги за наявності діабету при ХХН

Гіперглікемія, одна з переконливих ознак діабету, є основною причиною судинних ускладнень із боку органів­мішеней, одним із проявів яких є діабетична хвороба нирок (ДХН). Інтенсивне лікування гіперглікемії запобігає приросту альбумінурії або затримує її прогресування, але пацієнтам, які отримують лікування згідно із заходами для досягнення нормальних (або близьких до норми) рівнів глікемії, може загрожувати підвищений ризик тяжкої гіпоглікемії. Доказові дані щодо впливу інтенсивного лікування на втрату швидкості клубочкової фільтрації (ШКФ) є недостатніми.

2.1. Ми рекомендуємо цільовий рівень A1c (HbA1c) 7,0 % для запобігання або призупинення прогресування мікросудинних ускладнень діабету, включаючи ДХН (1А).

2.2. Ми рекомендуємо не доводити лікування до зниження цільового HbA1c < 7,0 % у пацієнтів, які мають ризик гіпоглікемії (1В).

2.3. Ми пропонуємо наявність рівня цільового HbA1c понад 7,0 % у пацієнтів із наявністю коморбідності або життєвими загрозами і ризиком гіпоглікемії (2С).

Настанова 4. Контроль дисліпідемії при діабеті і ХХН

Дисліпідемія є поширеною в людей з діабетом та ХХН. Кардіоваскулярні ускладнення є частою причиною захворюваності та смертності таких пацієнтів. Зниження вмісту ліпопротеїдів низької щільності за допомогою статинів зменшує ризик значних атеросклеротичних проявів, але не впливає на смертність від усіх причин у пацієнтів із ХХН, включаючи хворих на діабет.

4.1. Ми рекомендуємо використання препаратів, що знижують рівні ЛНЩ, таких як статини, або комбінації статин/езетиміб для зниження ризику значних атеросклеротичних ускладнень у пацієнтів із діабетом і ХХН, включаючи хворих із нирковим трансплантатом (1В).

4.2. Ми рекомендуємо не розпочинати лікування статинами пацієнтів із діабетом, які лікуються діалізом (1В).

Настанова 6. Контроль альбумінурії у нормотензивних пацієнтів з діабетом

Лікування, що сприяє тривалому зниженню екскреції альбуміну, може сповільнити прогресування ДХН навіть за відсутності гіпертензії. Проте у більшості людей з діабетом і альбумінурією має місце гіпертензія. Контроль альбумінурії прописано в настанові 1 (KDOQI, 2007). Контроль гіпертензії наведений у настанові 3 (KDOQI, 2007) та клінічних настановах KDIGO з контролю артеріального тиску при ХХН.

6.1. Ми рекомендуємо не використовувати ІАПФ або БРА для первинної профілактики ДХН у нормотензивних нормоальбумінуричних пацієнтів із діабетом (1А).

6.2. Ми пропонуємо використовувати ІАПФ або БРА у нормотензивних пацієнтів із діабетом і альбумінурією понад 30 мг/добу з високим ризиком ДХН або її прогресування (2С).

 

Переклад настанови здійснено групою фахівців у складі: Іванов Д.Д., Пиріг Л.А., Іванова М.Д.

 

 

 



Вернуться к номеру