Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Сучасні академічні знання у практиці лікаря загальної практики - сімейного лікаря
Зала синя Зала жовта

Сучасні академічні знання у практиці лікаря загальної практики - сімейного лікаря
Зала синя Зала жовта

Журнал «» 4(24) 2012

Вернуться к номеру

Ризик гіпертензії вищий при тривалому вживанні замісної гормональної терапії

Авторы: Dr Christine L.Chiu (University of Western Sydney, Penrith, Australia) and colleagues in PLoS One

Рубрики: Семейная медицина/Терапия, Кардиология, Терапия

Разделы: Новости

Версия для печати

13 липня, 2012 (Пенріт, Австралія).Велике нове дослідження за участю понад 40 000 жінок у постменопаузі виявило, що використання замісної гормональної терапії (ЗГТ) було пов’язанеіз зростанням ризику підвищення артеріального тиску (АТ). Також вперше результати дослідження показали, що ризик гіпертензії зростає при подовженні тривалості застосування ЗГТ, як каже доктор ChristineLю Chiu(UniversityofWesternSydney, Penrith, Australia) та співробітники у PloSOne.

Також важливо і те, що «зв’язок між вживанням ЗГТ та високим артеріальним тиском був більш вираженим серед жінок у постменопаузі молодшого віку, 45–55 років», — сказала старший автор, доктор JoanneM. Lind(UniversityofWesternSydney). — Коли ж жінки досягали віку 70 років, ця різниця більше не була достовірною».

Lindзазначає, що це «все ж таки лише існуючий зв’язок, прямої причини якого ми не знаємо. Але ми знаємо те, що серед жінок, які приймають ЗГТ, більшість мали високий АТ порівняно із тими жінками, які їх ніколи не вживали. Ми пропонуємо лікарям брати до уваги той факт, що ЗГТ може збільшувати ризик підвищення АТ, та, при можливості, зводити до мінімуму тривалість їх прийому». Вона та її соавтори також запропонували, що варто проводити детальний контроль АТ як на фоні, так і після прийому гормональної терапії і що жінки повинні бути обізнані про те, що вживання ЗГТ, можливо, є фактором ризику гіпертензії.

Ризик гіпертензії зріс на фоні прийому ЗГТ у жінок молодшого віку

Як стверджують Chiuта співробітники у своєму повідомленні, більшість проведених раніше досліджень базуються на даних, що стосувалися ризику інфаркту міокарда та інсульту на фоні прийому ЗГТ,а в дослідженнях, що вивчали взаємозв’язок між ЗГТ та артеріальним тиском, отримані дані не були достовірними. Було використано дані дослідження «Вік від 45 та більше», яке Lindвідзначила як «найбільше у своєму роді із усіх, що проводилися в Південній півкулі», яке мало на меті встановити зв’язок між ЗГТ і гіпертензією і те, чи пов’язана кількість років прийому ЗГТ з ризиком гіпертензії.

Загалом у дослідження було включено 43 405 жінок у постменопаузі, середній вік яких становив близько 63 років, з неушкодженою маткою, які пройшли період менопаузи, але ще не розпочали прийом ЗГТ та не хворіли на артеріальну гіпертензію до початку менопаузи. Із 12 443 жінок, які використовували ЗГТ (в минулому або на данний момент), 20 % самі повідомили, що страждали від підвищення АТ, порівняно із 17 % з 30 962 жінок, які ніколи її не використовували.

У групі жінок молодшого віку будь-яка тривалість застосування ЗГТ була пов’язана зі збільшенням ризику гіпертензії. Він зберігався протягом усього часу їх прийому.

Дослідники відмічають, що вони не мали можливості оцінити результати для кожного типу ЗГТ окремо, оскільки дана інформація була недоступна.

Після нормалізації даних за демографічними та поведінковими факторамиспіввідношення шансів для зв’язку між ЗГТ та гіпертензією становило1,59 для жінок віком <56 років, 1,58 для жінок віком56–61 рікта1,26 для жінок віком62–70 років. У жінок, які коли-небудь приймали ЗГТ, гіпертензію діагностували вперше на 2,8 року раніше, ніж у жінок, які ніколи не вживали її.

«У групі жінок молодшого віку,які певнийчас приймалиЗГТ, відмічавсябільш високий ризикгіпертензії, і цей ризик такожзберігався протягом усього терміну її прийому»,—зазначилаLind,додавши, що ніхто не показав цьогораніше.Але зв’язок між ЗГТ і гіпертензієюзменшувавсятоді, колижінки ставали старшими.

Необхідно проводити тривалі спостереження

Д-р Lindкаже, що деякі ранні дослідження, які вивчали ЗГТ та АТ, навіть виявили незначне зниження артеріального тиску в жінок, які приймали таку терапію, але вони не брали до уваги віддалені наслідки. Вона додає, що ця інформація є вкрай необхідною. «Необхідно проводити клінічні дослідження ЗГТ, які б включали в себе тривале спостереження після припинення лікування та в яких би було розглянуто, як ЗГТ призводить до зростання ризику підвищення артеріального тиску. У такому дослідженні замісна гормональна терапія повинна розпочинатися якомога ближче до періоду менопаузи, і воно повинно включати тільки жінок, які ніколи не приймали ЗГТ раніше», — такого висновку дійшли Lindта її колеги.

ChiuC.L., LujicS., ThorntonC. etal. Menopausal hormone therapy is associated
with having high blood pressure in postmenopausal women: observational cohort study
PLoS ONE 2012;7:e40260. Availableat: http://www.plosone.org



Вернуться к номеру