Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Сучасні академічні знання у практиці лікаря загальної практики - сімейного лікаря
Зала синя Зала жовта

Сучасні академічні знання у практиці лікаря загальної практики - сімейного лікаря
Зала синя Зала жовта

Журнал «Артериальная гипертензия» 4(24) 2012

Вернуться к номеру

Конкурс від Всеукраїнського громадського об’єднання «Проти гіпертензії» та Асоціації медичної освіти України за підтримки компанії «Тева»

Шановні читачі!

У № 2 нашого журналу за 2012 рік було оголошено конкурс від Всеукраїнського громадського об’єднання «Проти гіпертензії» та Асоціації медичної освіти України за підтримки компанії «Тева», для участі в якому треба було написати невеличке есе — цікавий випадок із вашої клінічної практики щодо застосування препарату Бісопролол-ратіофарм.

Дякуємо всім, хто вже встиг це зробити! Ми отримали від вас багато цікавих розповідей, а лікар-кардіолог Д.В. Бадикін (м. Красний Луч) представив свій досвід використання Бісопрололу-ратіофарм у вигляді тексту пісні.

Але ми впевнені, що через обмаль часу багато хто з вас не встиг надіслати нам свої есе. Тому із задоволенням повідомляємо, що прийнято рішення продовжити цей конкурс до кінця року.

Чекаємо від вас есе про цікавий випадок із вашої практики щодо застосування препарату Бісопролол-ратіофарм або пропозиції щодо схеми прийому або розрахунку дозування. Нагадуємо, що обсяг есе має бути не більше як 4 тис. знаків. Надсилайте його на електронну адресу medredactor@bk.ru або на поштову адресу редакції журналу «Артеріальна гіпертензія»: а/с 1347, м. Донецьк, 83030.

Автори найкращих есе отримають подарунок — запрошення відвідати найцікавіші кардіоконференції.
Подаруйте відпочинок серцям ваших пацієнтів та відпочиньте самі!


Бувають пацієнти, які вважають, що вони знають все краще за лікаря.

Вони призначають собі купу різноманітних обстежень, ніхто не може встановити «правильний», на їх думку, діагноз, всі їх лікують невірно (себто не так, як вони вважають після відвідування інтернет-форумів чи після десятирічного читання газети на кшталт «Бабушки»). Але за 12 хвилин, що припадають за нормативними документами на амбулаторний прийом, ви маєте все це виправити і врятувати світ у їх особі від невиліковної хвороби. А найцікавіше те, що неможливо навіть зібрати анамнез без відчуття, що ти знову повернувсь до першого курсу і зараз тобі будуть проводити лікбез в області медицини, бо «що там вона знає після того мед­інституту» або «що вона може знати, вона ж 100 років як закінчила медінститут».

Дійсно, коли на прийом звертається такий пацієнт, розумієш, що розмова буде цікавою, а процес лікування ще цікавішим.

Нещодавно до мене завітала така сорокарічна пацієнтка. Її турбувало підвищення АТ до 150/90. При огляді я звернула увагу на тахікардію. Але пані відмовилась від будь-яких додаткових обстежень, крім «кардіо­грами серця» (відсотків сімдесят пацієнтів вважають, що ЕКГ саме так правильно називається), яка показала синусову тахікардію. Бо твердо переконана в тому, що із ЧСС 90–100 (у кардіограмі вона вже спеціаліст) їй жити до смерті і нічого не допоможе — досі всі народні методи, рекламовані по радіо і телебаченню ліки, навіть «Бабушка» були безсилі.

Я рекомендувала модифікувати спосіб життя, чим викликала напад скепсису, та призначила Бісопролол-ратіофарм у дозуванні 2,5–5 мг на добу під контролем АТ та пульсу. Вмовила її з’явитись на повторний прийом за 2 тижні.

Точно в означений день до мого кабінету завітала задоволена лікуванням жінка: тиск нормалізувався і, що головне, зменшилось серцебиття. Вона вирішила все ж пройти призначене мною обстеження і виявити причину підвищення АТ та тахікардії.

Іще вона привела з собою колегу...

 Оксана Іванівна Мельничук,
м. Рівне, поліклініка № 3 РМР


Если у вас нету бренда
(песня на музыку из к/ф «Ирония судьбы»)

Если у вас нету бренда
И денег у вас много нет,

Возьмите хороший дженерик —
Ратиофарм! Ратиофарм!
Ратиофарм — лучше нет!
Луч-ше нет!

Вот снова пошли «перебои»
И сердце не хочет стучать,
Ошибка фатальная — если
Бисопролол, Бисопролол,
Бисопролол не принять!
Не при-нять!

Припев:

А бренды идут тузами,
Сдувая с карманов медь,
Думайте сами, решайте сами —
Беднеть или не беднеть.

Если давленье бушует
И «скорой» не видно опять,
Примите таблетку простую —
Бисопролол, Бисопролол
Всего миллиграмм эдак 5,
Э-дак 5!

Одышка, отеки, мерцалка…
И сердце не может качать.
Добавим к леченью блокатор —
Бисопролол, Бисопролол
1,25!

Припев:

А бренды идут тузами,
Сдувая с карманов медь,
Думайте сами, решайте сами —
Беднеть или не беднеть.

У тети бальзаковский возраст,
Приливы-отливы опять —
Нужно скорее на помощь
Бисопролол, Бисопролол,
Бисопролол ей позвать.

Мы Бисопрололом готовим
Для сердца надежный плацдарм,
Мы будем тобою гордиться,
Ратиофарм! Ратиофарм!
Ра-ти-о-фарм!

Припев:

А бренды идут тузами,
Сдувая с карманов медь,
Думайте сами, решайте сами —
Беднеть или не беднеть.

Дмитрий Васильевич Бадыкин,
врач-кардиолог,
г. Красный Луч,
Луганская обл.


Я работаю на приеме в кардиодиспансере. Среди своих пациентов в отдельную группу я выделила женщин в раннем постменопаузальном периоде (возраст 46–53 года) с диагнозом «ГБ II ст., гипертензивное сердце», у которых на фоне этого состояния возникли нарушения ритма — желудочковая экстрасистолия (III группа по Лауну), реже — пароксизмы фибрилляции предсердий.

Добавляя в комплекс лечения Бисопролол-ратиофарм в дозе 5–10 мг (индивидуальный подбор) в сочетании с препаратом климадинон уно и витамином Е, удается купировать или значительно уменьшить частоту нарушений ритма.

Н.Н. Кулинич, г. Запорожье



Вернуться к номеру