Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Всесвітній день боротьби із запальними захворюваннями кишечника
день перший
день другий

Коморбідний ендокринологічний пацієнт

Всесвітній день боротьби із запальними захворюваннями кишечника
день перший
день другий

Коморбідний ендокринологічний пацієнт

Международный эндокринологический журнал 4(10) 2007

Вернуться к номеру

Від редактора

У ХХI столітті ожиріння захоплює багатьох людей, як безпощадне цунамі. І дорослі, і діти, пожинаючи плоди цивілізації, відчувають тягар надмірної маси, медики намагаються їм допомогти, і здебільшого безуспішно, а дослідники шукають способи боротьби з цим грізним ворогом людства. І недарма зазначав А. Глазгоу, що тіло — багаж, який несеш усе життя. Чим він важчий, тим коротша подорож.

На X Міжнародному конгресі з ожиріння, що відбувся в Сіднеї (Австралія), відзначено, що надмірну масу тіла слід розглядати як глобальну епідемію неінфекційного характеру. Надмірну масу тіла має вже понад 1 млрд людей (15 % населення земної кулі), причому цей показник постійно зростає, особливо в розвинутих країнах.

Проблема зайвих кілограмів поширена й у країнах, що розвиваються, де огрядність, як не дивно, існує поряд з голодом. У Європі кожний п'ятий через надмірну вагу має проблеми із здоров'ям. В Україні, за нашими даними, кожний третій українець носить зайвий вантаж кілограмів, а кожний шостий страждає ожирінням різного ступеня тяжкості. Зрозуміло, що це захворювання тягне за собою низку серйозних проблем — гіпертонію, цукровий діабет, ішемічну хворобу серця, варикозне розширення вен, тромбофлебіт…

На думку доктора Ф. Джеймса (Великобританія), країни Заходу «експортують» ожиріння в країни третього світу. Це є наслідком торговельної політики країн — експортерів продовольства (зниження цін на жири і цукор при їх підвищенні на овочі і фрукти). Як приклад дослідник навів Китай, де в 1980–1990 роках ожиріння практично не відзначалося, а на сьогодні 10 % населення країни страждають від нього.

А ось категоричний висновок американських учених з університету Сент-Луїса: стрімке поширення ожиріння в Україні, а також в інших країнах пострадянського простору розпочалося саме після розвалу СРСР. І на це, за їх думкою, є певні причини: психологічні стреси, пов'язані з переходом на ринкові відносини; зміна режиму праці (наприклад, різко збільшилося число людей, які сидять в офісах за комп'ютерами); експансія мережі швидкого харчування; поява численних магазинів, де продаються дешеві запаковані продукти, що зручно їсти на ходу (ті ж чіпси, печиво і т.д.); масова автомобілізація населення.

Словом, в основі ті ж фактори, що і в західному світі: неправильне харчування, гіподинамія, стреси. Щоправда, Україні ще далеко до найбільш «товстої» країни у світі: у США на ожиріння хворіє майже третина населення.

На нещодавній конференції з питань боротьби з ожирінням, організованій Всесвітньою організацією охорони здоров'я, була прийнята Європейська хартія. Як зазначається в цьому документі, помітного прогресу слід досягнути насамперед стосовно дітей і підлітків упродовж найближчих 4–5 років, а зупинити існуючу тенденцію — не пізніше 2015 року. Для цього необхідні цілеспрямовані заходи, зокрема прийняття нормативних актів, які обмежують вплив комерційної реклами висококалорійних продуктів харчування і напоїв, особливо на дітей. У хартії зазначається також, що необхідне формування здорового способу життя, сприяння грудному вигодовуванню, зменшення кількості жирів, цукру і солі в готових продуктах харчування, сприяння пересуванню на велосипеді і пішки шляхом планування міст і розумної транспортної політики (чи багато в українських містах спеціально виділених смуг руху для велосипедів?), створення умов для щоденної фізичної активності і фізичного виховання в школах.

Один із найавторитетніших медичних журналів «Lancet» нещодавно опублікував результати дослідження Гарвардського університету, що встановили зв'язок між газованими напоями і дитячим ожирінням. При цьому дослідники враховували й інші фактори ризику (нездорова їжа, низька фізична активність дітей і спадковість). Доведено, що «солодка шипучка» — істотний фактор, що збільшує ймовірність ожиріння майже вдвічі. Учені зазначають: ожиріння, руйнування зубів, крихкість кісток, кофеїнова залежність, отруєння організму, зниження інтелектуального коефіцієнта — ось основні біди, яких може завдати непомірне вживання газованих напоїв, насамперед дітьми.

А тепер поглянемо на інгредієнти лимонадів. Більшість із них містить аспартам — синтетичний цукрозамінник, що на сьогодні офіційно не рекомендований у Євросоюзі дітям і повністю заборонений до використання в дитячому харчуванні до 4 років. Фенілаланін, що міститься в аспартамі, змінює поріг чутливості, виснажує запаси серотоніну, що сприяє при використанні його у великих дозах розвитку маніакальної депресії, нападів паніки чи насилля. Орто-фосфорну кислоту, що використовується для виробництва газованої води, використовують також... у виробництві добрив, емалі (згадаймо нещодавню «фосфорну» аварію на Львівщині). За своєю активністю вона переважає сірчану кислоту і вважається причиною розвитку гастриту й виразкової хвороби. До того ж вона несприятливо впливає на щільність кісткової тканини і розподіл у ній кальцію, що особливо важливо для підліткового періоду.

Американські дослідники дійшли висновку, що заняття фітнесом хоча і корисні для здоров'я, все-таки не є найкращим способом підтримання форми. Оцініть: тренування триває годину-другу, обмін речовин прискорюється, однак уже через годину все повертається на попередній рівень. Тому значно важливішим за походи до спортзалу є звичайний рух. За будь-якої фізичної активності витрата калорій збільшується. Відомо, що навіть 60 хвилин на день прогулянки пішки в поєднанні з дієтою з малим вмістом жиру допомагають запобігти розвитку порушення толерантності до глюкози і знизити рівень артеріального тиску та холестерину в крові. Тому при найпершій можливості — вперед пішки!

З далекої Австралії бажаю неспокою і фантазії в організації активного, культурного та змістовного відпочинку!

Головний редактор
професор Володимир Паньків


Список литературы



Вернуться к номеру