Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



UkraineNeuroGlobal


UkraineNeuroGlobal

Международный неврологический журнал 2(6) 2006

Вернуться к номеру

ІНСТРУКЦІЯ для медичного застосування препарату КОПАКСОН®-ТЕВА (COPAXONE®-TEVA)

Загальна характеристика

Міжнародна назва: Glatiramer Acetate.

Основні фізико-хімічні властивості: білий порошок, кополімер з молекулярною масою від 4700 до 13 000, що є оцтовокислою сіллю суміші синтетичних поліпептидів з лівообертальних ізомерів глютамату, лізину, аланіну й тирозину (у співвідношенні 1,0 : 6,0 : 4,7 : 1,9).

Склад: 1 флакон містить 20 мг глатирамеру ацетату.

Допоміжні речовини: манітол, азот;

Форма випуску

Порошок ліофілізований для приготування розчину для ін'єкцій.

Фармакотерапевтична група

Імуносупресанти. Код АТС L04A А07.

Фармакологічні властивості

Фармакодинаміка. Копаксон®-Тева належить до класу імуномодуляторів, здатних блокувати мієлінспецифічні аутоімунні реакції, на яких базується руйнування мієлінової оболонки провідників ЦНС при розсіяному склерозі. За своєю хімічною будовою Копаксон®-Тева має елементи схожості з основним білком мієліну — мішенню аутоімунного процесу, що визначає його специфічність дії при розсіяному склерозі. Можна виділити 2 основних механізми дії препарату.

1. Діючи на тримолекулярний комплекс як пептидний ліганд, він конкурентно витісняє основний білок мієліну (ОБМ), що є аутоантигеном, із зв'язку з основним комплексом гістосумісності (ОКГ II) на імунокомпетентних клітинах. При цьому утворюється зв'язок ОКГ II з Копаксоном®-Тева міцніший, ніж з ОБМ. У такий спосіб препарат відіграє роль «помилкової мішені». Копаксон®-Тева, ймовірно, пригнічує імунну відповідь і на інші антигени (АГ) мієліну. В експерименті показано, що він може запобігати розвитку експериментального алергічного енцефаліту (ЕАЕ), що спричиняється не лише ОБМ, але й протеоліпідним протеїном (ПЛП) і мієліновим олігодендроцитарним глікопротеїном (МОГ).

2. Під дією Копаксону®-Тева відбувається активація і проліферація клонів T2-лімфоцитів, що здатні проникати через гематоенцефалічний бар'єр. Майже 10% таких T2- лімфоцитів реагують на ОБМ продукуванням протизапальних цитокінів. Механізм проліферації T2-лімфоцитів, що викликається Копаксоном®-Тева, не відомий. Оскільки препарат вводиться підшкірно, то, можливо, дендритні клітини шкіри Лангерганса відіграють роль місцевих імунокомпетентних клітин. Крім того, препарат бере участь в апоптозі активованих Т1-лімфоцитів, викликаючи їхню анергію. При цьому загальних імуносупресорних властивостей на відміну від препаратів інтерферонового ряду він не виявляє.

Важливе місце в патогенезі розсіяного склерозу займають і процеси перекисного окислення ліпідів з утворенням надмірної кількості вільних радикалів. Це пов'язано в першу чергу з тим, що мієлін-ліпопротеїдна мембрана складається більш ніж на 80% з фосфоліпідів, гліколіпідів і стероїдів. Отже, її структура лімітується процесами перекисного окислення ліпідів і є чутливою до пероксидації. Потужним ендогенним інгібітором вільних радикалів є сечова кислота. У крові хворих на розсіяний склероз її рівень знижується, корелюючи з активністю процесу. При лікуванні Копаксоном®-Тева рівень сечової кислоти вірогідно зростає, що також може бути одним з напрямків дії препарату. Механізм підвищення рівня сечової кислоти під дією Копаксону®-Тева не зрозумілий. Одним з можливих пояснень цього факту може бути те, що Копаксон®-Тева являє собою «помилкову мішень» для оксидантного ушкодження: він постачає тирозин як нітратну субстанцію для пероксинітриту з утворенням нітротирозину. Отже, для нейтралізації пероксинітриту потрібно менше сечової кислоти, що і призводить до збільшення її вмісту в крові.

Фармакокінетика. Після підшкірного введення значна частина глатирамеру ацетату швидко гідролізується. Деяка частина препарату потрапляє до лімфатичної системи, а інша частина його може потрапляти до системного кровотоку в незміненому вигляді.

Показання для застосування

Розсіяний склероз ремітуючого перебігу (для зменшення частоти загострень та зниження швидкості розвитку інвалідизуючих ускладнень).

Спосіб застосування та дози

Препарат призначають щоденно дорослим у дозі 20 мг 1 раз на добу, бажано в один і той же час. Тривалість курсу лікування не обмежена.

Препарат призначають дітям із підтвердженим діагнозом ремітуючої форми розсіяного склерозу в наступних дозах:

— у віці від 9 до 18 років призначають у дозі 20 мг 1 раз на добу;

— у віці від 7 до 9 років призначають у початковій дозі 10 мг 1 раз на добу з наступним збільшенням дози на 10 мг до 20 мг 1 раз на добу через 1 місяць від початку лікування за умови доброї переносності та відсутності відхилень в показниках загального аналізу крові та печінкових проб;

— у віці від 5 до 7 років призначають у дозі 5 мг 1 раз на добу з наступним збільшенням дози на 5 мг до 10 мг 1 раз на добу через 1 місяць від початку лікування за умови доброї переносності та відсутності відхилень в показниках загального аналізу крові та печінкових проб.

Збільшення дози залежить від переносності препарату та від результатів загального аналізу крові та печінкових проб. Ці обстеження проводяться на початку лікування, через 1 місяць від початку лікування, потім — контроль кожні 3 місяці. За умови задовільної переносності та відсутності порушень у загальному аналізі крові та в дослідженні печінкових проб доза збільшується до цільової відповідно до даної вікової категорії. Препарат не можна вводити внутрішньовенно!

Правила приготування та введення розчину. При приготуванні ін'єкційного розчину розчинник, що додається (стерильна вода для ін'єкцій), необхідно додати у флакон з ліофілізованим порошком Копаксон®-Тева за допомогою стерильних шприца і голки. Потім флакон необхідно обережно збовтати і залишити на 5 хв. при кімнатній температурі до повного розчинення твердих часток. Набрати ін'єкційний розчин у стерильний шприц з новою голкою і ввести розчин підшкірно в ділянку передпліччя, живота, сідниці або стегна, щоденно змінюючи місця введення. Приготовлений розчин не містить консерванту, тому його слід використати одразу після приготування.

Побічна дія

Одразу після ін'єкції можливі такі реакції.

Місцеві реакції: біль, почервоніння, набряк, рідко — атрофія шкіри в місці ін'єкції, абсцес, гематома.

Системні реакції: розширення судин, біль у грудях, збільшення частоти серцебиття, стан тривоги, задишка, ускладнене ковтання, кропив'янка. Вказані симптоми можуть мати тимчасовий характер і не потребують спеціального втручання; вони можуть починатися через декілька місяців після початку терапії.

Серед інших побічних реакцій іноді можуть спостерігатися:

— з боку серцево-судинної системи: тахікардія, рідко — сінкопальний стан, підвищення артеріального тиску, екстрасистолія, блідість, варикозне розширення вен;

— з боку системи травлення: запор, діарея, нудота. Дуже рідко — анорексія, дисфагія, гастроентерит, стоматит, карієс;

— алергічні реакції: алергічний шок та анафілактоїдні реакції;

— з боку системи крові та лімфатичної системи: рідко — лімфаденопатія, дуже рідко — еозинофілія, спленомегалія;

— метаболічні та пов'язані з харчуванням: дуже рідко — набряки, втрата маси тіла, відраза до алкоголю;

— з боку кістково-м'язової системи: рідко — артралгії, артрит;

— з боку нервової системи: рідко — емоційна нестабільність, сплутаність свідомості (ступор), судоми, тривожність, депресія, запаморочення, тремор, атаксія, головний біль;

— з боку дихальної системи: рідко — збільшення частоти дихання (гіпервентиляція). Поодинокі випадки: бронхоспазм, носова кровотеча, гіповентиляція, зміна голосу;

— з боку сечостатевої системи: рідко — аменорея, гематурія, імпотенція, менорагія, вагінальні кровотечі.

Протипоказання

Підвищена чутливість до глатирамеру ацетату або манітолу.

Передозування

Дані про передозування Копаксону®-Тева відсутні.

Особливості застосування

Обережно слід призначати препарат хворим з патологією серця. Хворим з порушенням функції нирок необхідно регулярно проводити контроль лабораторних показників. За наявності нерозчинених часток приготовлений розчин препарату не використовувати. Вміст флакона призначено тільки для одноразового використання; розчин препарату, що залишився, необхідно викинути. Пацієнтів необхідно проінструктувати про дотримання антисептичних заходів при введенні препарату, приготуванні розчину та навчити методиці самостійних ін'єкцій. Лікування розпочинають у стаціонарі, де хворі та їхні родичі освоюють техніку цієї процедури, і потім воно продовжується в домашніх умовах. Першу ін'єкцію необхідно проводити під наглядом кваліфікованого спеціаліста. Розуміння пацієнтом важливості застосування антисептичної обробки при самостійних ін'єкціях та процедурах повинно періодично контролюватися. Пацієнтів необхідно проінформувати про неможливість повторного використання голок та шприців, а також відносно процедури їх утилізації. Пацієнти повинні бути проінформовані про можливість побічних реакцій, пов'язаних з використанням препарату.

Немає даних про безпеку застосування Копаксону®-Тева при вагітності та грудному годуванні. В експериментальних дослідженнях на щурах мутагенна та тератогенна дія препарату не була виявлена.

Для забезпечення безпечного та ефективного застосування препарату Копаксон®-Тева пацієнти повинні повідомити лікаря про вагітність, бажання мати дитину або настання вагітності під час лікування, а також про годування дитини груддю.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами

Взаємодія Копаксону®-Тева з іншими лікарськими засобами вивчена недостатньо. Не виявлено ніякої лікарської взаємодії, включаючи одночасне застосування Копаксону®-Тева з препаратами, які використовуються для терапії розсіяного склерозу, у тому числі з кортикостероїдами протягом 28 днів. При цьому частота місцевих реакцій може збільшуватися.

Умови та термін зберігання

Ліофілізований порошок для приготування ін'єкційного розчину — при температурі 2-8°С (в холодильнику). Зберігати в місцях, недоступних для дітей. Термін придатності — 2 роки.

Розчинник (вода для ін'єкцій) — при кімнатній температурі не вище 30°С. Термін придатності — 3 роки.

Умови відпуску

За рецептом.

Упаковка

Скляні флакони коричневого кольору по 20 мг ліофілізованого порошку, скляні ампули з розчинником по 1 мл 7 або 28 флаконів і 7 або 28 ампул у картонній коробці.

Виробник

ТЕВА Фармасьютікал Індастріз Лтд (TEVA Pharmaceutical Industries Ltd., Israel).

Адреса

Ізраїль, 49131 м. Петах Тіква, вул. Базеля, 5 (5 Basel Str., P.O. Box 3190, Petah Tiqva 49131, Israel). Телефон: (9723) 926-74-02. Факс: (9723) 926-74-33.


Список литературы



Вернуться к номеру