Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Сучасні академічні знання у практиці лікаря загальної практики - сімейного лікаря
Зала синя Зала жовта

Сучасні академічні знання у практиці лікаря загальної практики - сімейного лікаря
Зала синя Зала жовта

Журнал «Боль. Суставы. Позвоночник» 3 (03) 2011

Вернуться к номеру

Шановні читачі!

Надворі вже осінь — пора великих конгресів, конференцій, з’їздів. Так, у вересні відбувся XXV Світовий конгрес SICOT (Всесвітнього товариства ортопедичної хірургії та травматології; 6–9 вересня, Прага), на якому зібралися провідні вчені та практичні лікарі з усього світу. Приємно, що серед учасників було багато представників з України. Репортаж про зазначену подію ви знайдете в журналі. Також відбулися Європейський конгрес з болю (Гамбург, 21–24 вересня), матеріали якого ми плануємо друкувати в наступних випусках журналу,  та IV Центральноєвропейський конгрес з остеопорозу (Краків, 29 вересня — 1 жовтня). Репортаж про конгрес ви можете прочитати в нашому журналі уже зараз.

Проблемна стаття журналу присвячена використанню різних опитувальників у діагностиці остеопорозу, оцінці якості життя пацієнтів із даним захворюванням та його ускладненнями. У рубриці «Оригінальні дослідження» наведені результати дослідження «Рентгеностеоденситометричні показники та FRAX в оцінці структурно-функціонального стану кісткової тканини в жінок у постменопаузальному періоді з остеопоротичними переломами», які були оприлюднені на конгресі SICOT. Наступна стаття присвячена результатам мультицентрового дослідження (11 центрів у різних регіонах України) ефективності препарату Терафлекс Адванс у лікуванні остеоартрозу колінних суглобів. Доведено, що препарат суттєво знижує вираженість больового синдрому в суглобах, покращує якість життя. Також у рубриці наведений post hoc аналіз мультицентрового українського дослідження «Один рік життя з Бівалосом» щодо вивчення впливу стронцію ранелату на вертебральний больовий синдром та якість життя в жінок, які тривало приймають глюкокортикоїди. Використання стронцію ранелату призводить до вірогідного зниження вираженості вертебрального больового синдрому, підвищення щоденної активності та покращання якості життя.

У рубриці «Новітні досягнення» відомий в усьому світі вчений з Австрії професор Gerold Holzer представляє свою статтю «Якість кісткової тканини та вертебральні переломи».

На сторінках цього числа журналу проведене друге засідання школи з діагностики захворювань кістково-м’язової системи. Публікація колективу авторів на чолі з президентом Української асоціації ревматологів академіком АМН України В.М. Коваленком присвячена ультра­сонометрії — методу, який за останні роки став надзвичайно популярним.

Відкриваємо нові рубрики журналу. У розділі «Епідеміо­логія» наведена робота наших білоруських колег на чолі з президентом Асоціації остеопорозу професором Е.В. Руденко, присвячена епідеміології остеопоротичних переломів у населення Республіки Білорусь. Відкриваємо також новий розділ журналу — «Молоді вчені», у якому будемо знайомити читача з майбутнім нашої науки, роботами молодих учених, присвяченими проблемам фізіології та патології кістково-м’язової системи. У цьому числі журналу до вашої уваги статті співробітників відділу клінічної фізіології та патології опорно-рухового апарату Інституту геронтології АМН України та Українського науково-медичного центру проблем остеопорозу, що були представлені на конкурсі молодих учених у рамках конференції Асоціації ревматологів України (жовтень 2011 року, м. Київ). Серед них роботи переможців конкурсу (Н. Дзерович, Г. Дубецької). Хай побажанням молодим ученим будуть слова геніальної людини, співзасновника та генерального директора американської корпорації Apple Inc. Стіва Джобса, якого, на жаль, уже немає з нами, проголошені ним у зверненні до випускників Стенфордського університету: «Залишайтесь голодними. Залишайтесь нерозсудливими». Тільки тоді прийдуть успіхи в науковій творчості.

З повагою, головний редактор В.В. Поворознюк



Вернуться к номеру