Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Всесвітній день боротьби із запальними захворюваннями кишечника
день перший
день другий

Коморбідний ендокринологічний пацієнт

Всесвітній день боротьби із запальними захворюваннями кишечника
день перший
день другий

Коморбідний ендокринологічний пацієнт

Международный эндокринологический журнал 1(1) 2005

Вернуться к номеру

Результати застосування генно-інженерних інсулінів ЗАТ «Індар» /The results of genetically engineered insulins produced by CJSC «Indar» use/

Авторы: Ю.І. Караченцев, директор Інституту проблем ендокринної патології ім. В.Я. Данилевського АМНУ, Харків; Д.Д. Дунаєва, головний ендокринолог АР Крим; Н.В. Пасєчко, завідувач курсом ендокринології, професор кафедри факультетської терапії з ендокринологією, Тернопіль; О.І. Перстньов, к.м.н., доцент кафедри факультетської терапії з курсом ендокринології Одеського медичного університету; М.В. Власенко, доцент, завідувач кафедри ендокринології Вінницького національного медичного університету ім. М.І. Пирогова, Вінниця; Н.П. Гайдайчук, завідувач ендокринологічним відділенням Черкаської обласної лікарні, Черкаси; В.М. Гаврилюк, завідувач ендокринологічного відділення ОКЛ, Івано-Франківськ; Л.Р. Олексюк головний лікар РОЕД, Рівне

Рубрики: Эндокринология

Версия для печати

Метою досліджень, що проводились, є вивчення ефективності генно-інженерних інсулінів ЗАТ «Індар» у хворих на цукровий діабет 1-го та 2-го типів.

Застосовувались наступні інсуліни: Хумодар РР, Хумодар БР, Хумодар К25 Р.

Дослідження проводились у Одеській, Чернігівській, Івано-Франківській, Харківській, Тернопільській, Вінницькій, Черкаській, Рівненській, Запорізькій областях і в Автономній Республіці Крим.

Обстежувались чоловіки та жінки з цукровим діабетом 1-го та 2-го типів віком від 19 до 75 років із різною тривалістю захворювання.

У дослідженнях, що проводились у Харкові, прийняли участь 30 хворих на цукровий діабет (ЦД) тяжкої форми та середньої важкості з ЦД типу 1 (14 пацієнтів) та типу 2 (16 пацієнтів) з інсулінозалежністю.

Тривалість захворювання була в середньому 12,2 ± 2,0 років від вперше виявленого до 28 років. Серед хворих було 16 жінок та 14 чоловіків. Пацієнти були у віці від 19 до 68 років, середній вік склав 51,9 ± 3,4 року.

Тривалість дослідження склала 28 діб із контролем лабораторних показників на початку дослідження та на 7, 14, 21 та 28-у добу.

Серед ускладнень ЦД найбільш часто зустрічалися полінейропатії (75%), ангіопатії нижніх кінцівок (66,7%), енцефалопатії (50%), ангіопатії сітківки (25%), ретинопатії (20,8%), універсальна діабетична мікро- та макроангіопатія (20,8%), нефропатія (4,2%).

Усі пацієнти отримували терапію генно-інженерними препаратами інсуліну виробництва ЗАТ «Індар». 22 пацієнти отримували терапію інсулінами Хумодар РР та Хумодар БР, із них 17 пацієнтів отримували препарат у флаконах по 10 мл (40 од/мл), а 5 пацієнтів отримували інсуліни Хумодар Р100 Р та Хумодар Б100 Р у пенфілах по 3 мл (100 од/мл) за допомогою шприц-ручки «Аutореn».

8 пацієнтів отримували терапію інсуліном Хумодар К25 Р, із них 6 — у флаконах (40 од/мл), та 2 — у пенфілах по 3 мл (100 од/мл) за допомогою шприц-ручки «Аutореn».

Оцінка ефективності препарату проводилась із урахуванням ступеня компенсації вуглеводного обміну, що оцінювався за рівнем глікемії натще, постпрандіальної глікемії та середньодобової глікемії.

Також враховувались в динаміці лабораторні показники дослідження (до лікування, 7, 14, 21 та 28-а доба):

— середньодобовий рівень глікемії;

— амплітуда глікемії протягом доби;

— добова глюкозурія, кетонурія, відносна щільність сечі та діурез;

— аланінамінотрансфераза крові (АлТ);

— аспартатамінотрансфераза крові (АсТ);

— рівень сечовини крові;

— рівень білірубіну крові;

— рівень загального білка крові;

— рівень глікозильованого гемоглобіну (табл. 1, 2).

Самопочуття хворих оцінювалося в балах за наявністю типових скарг за трьохбальною шкалою (сухість у роті, часте та рясне сечовипускання, свербіння шкіри та слизових оболонок, слабкість, втомлюваність): 0 — відсутність ознак; 1 — незначна виразність; 2 — помірна виразність; 3 — значна виразність. Так, сухість у роті відмічалась у 47,4% пацієнтів, причому у 26,3% цей симптом мав незначну виразність, а у 26,3% помірну виразність. Свербіння шкіри та слизових оболонок не відмічалось в жодного пацієнта. На часте та рясне сечовипускання незначної виразності скаржилися 26,3% пацієнтів. Скарги на слабкість пред''являли 57,8% пацієнтів, причому 31,6% хворих відмічали незначну, а 26,3% — помірну виразність симптомів.

Ступінь переносимості препарату хворими оцінювався на підставі таких критеріїв: при відсутності побічних ефектів переносимість оцінювалась як висока (89,5% пацієнтів), при наявності незначних побічних ефектів, що не викликали серйозних проблем та не вимагали відміни препарату, переносимість оцінювалась як помірна (10,5%). Низька переносимість препарату, що супроводжувалася б вираженими побічними ефектами та вимагала б повної відміни препарату, не спостерігалась в жодному випадку.

При вивченні гіпоглікемічного ефекту генно-інженерних інсулінів встановлено, що препарати викликали достовірне зниження показників глікемії вже на 7‑му добу (р < 0,05), надалі достовірність зниження глікемії збільшувалась (р < 0,001).

Також змінювались показники добової глюкозурії та добового діурезу.

У той же час зміни лабораторних показників (АлТ, АсТ, сечовини крові, білірубіну крові, загального білка крові та глікозильованого гемоглобіну) не досягали ступеня достовірності.

Нами був проведений аналіз динаміки клініко-біохімічних показників у хворих на ЦД, які отримували препарати Хумодар РР та Хумодар БР. Виявлені закономірності змін досліджуваних показників під впливом цих препаратів співпадають із описаними в загальній групі.

При визначенні динаміки клініко-біохімічних показників у хворих на ЦД, які отримували препарат Хумодар К25 Р, було виявлено зниження глікемії натще, що досягало ступеня достовірності (р < 0,05), на 21-у добу та амплітуди глікемії протягом доби, яке досягало ступеня достовірності (р < 0,05) на 28-у добу.

Достовірних змін інших клініко-лабораторних показників у хворих цієї групи виявлено не було.

На підставі результатів проведених досліджень можна зробити наступні висновки.

1. Досліджені генно-інженерні інсуліни ЗАТ  «Індар» відрізнялись гарним гіпоглікемічним ефектом у хворих на цукровий діабет 1 та 2-го типу тяжкої форми та середньої важкості.

2. Комбінація препаратів Хумодар РР та Хумодар БР має найбільшу гіпоглікемічну дію, яка проявлялася вже на 7-у добу їх застосування та залишалась такою до кінця дослідження.

3. Інсулін Хумодар К25 Р добре переноситься хворими. При його застосуванні відмічається тенденція до зниження показників вуглеводного обміну, що досягає ступеня достовірності за деякими показниками на 21-у добу прийому препарату.

4. Препарати Хумодар РР, Хумодар БР, Хумодар К25 Р, Хумодар Р100 Р, Хумодар Б100 Р, Хумодар К25 100 Р добре переносилися хворими. За термін випробування (28 діб) у жодного з 30 хворих не зафіксовано побічної дії, що вимагала би відміни препарату.

У дослідженні, що проводилось у Тернополі, прийняли участь 30 хворих на цукровий діабет, яким призначено генно-інженерні інсуліни виробництва ЗАТ «Індар». Перша група включала 21 особу, які отримували генно-інженерний інсулін Хумодар: 16 хворих отримували флаконні форми Хумодару РР і Хумодару БР та 5 хворих — картриджні форми Хумодару Р100 Р і Хумодару Б100 Р.

Друга група включала 9 хворих, які одержували інсулінотерапію Хумодаром К25 Р: 8 хворих отримували флаконні форми та один — картриджну форму Хумодару К25 100 Р.

До першої групи хворих увійшли особи віком 47,0 ± 10,2 років, найстаршій хворій було 74 роки, наймолодшому — 19 років. За статтю хворі розподілялись наступним чином: чоловіки — 13 осіб, жінки — 8 осіб. За типом цукрового діабету розподіл був таким: 1-й тип — 13 хворих, 2-й тип — 8. Тривалість захворювання була різною, від 35 років до 1 року, а середня склала 12,1 ± 7,4 року.

Розподіл хворих за ускладненнями цукрового діабету був наступним:

— діабетичні ангіопатії сітківки — 80% (17 хв.);

— діабетичні нефропатії — 80% (17 хв.);

— метаболічні міокардіопатії зі вторинною артеріальною гіпертензією — 52% (11 хв.);

— діабетична ангіопатія нижніх кінцівок — 57% (12 хв.);

— периферійні полінейропатії — 85% (18 хв.);

— діабетична стопа — 5% (1 хв.).

Відбір хворих для переведення на генно-інженерні інсуліни здійснювався за умов декомпенсації на попередніх схемах інсулінотерапії (Монодаром і Монодаром Б, Хумодаром Р і Б, Фармасуліном НМР і Н), відсутності певних видів інсуліну, неможливості хворих приймати інсуліни імпортного виробництва після міграції з-за кордону (інсуліни фірми Аventis та Nоvо-Nordisk), а також генно-інженерні інсуліни були запропоновані хворим із супутніми захворюваннями, що ускладнювали перебіг цукрового діабету. До цієї групи були включені хворі з супутньою патологією: гіпертонічною хворобою та частими гіпертензивними кризами, вірусним гепатитом С, виразковою хворобою, деформуючим остеоартрозом, ІХС та постінфарктним кардіосклерозом.

Контрольною була група з 10 хворих, які тривалий час перебували на інсулінотерапії Монодаром і Монодаром Б.

До групи увійшли особи віком 46,2 ± 3,4 року з тривалістю захворювання 10,1 ± 2,3 р., 5 чоловіків і 5 жінок, за типом цукрового діабету: 6 осіб з 2-м типом і 4 особи з 1-м типом.

Отже, досліджувані групи хворих є співставними за віком, статтю та тривалістю захворювання на цукровий діабет.

Достовірної різниці в досліджуваних показниках осіб, які отримували Хумодар РР і БР, та хворих, лікованих Хумодаром Р100 Р та Хумодаром Б100 Р, не встановлено, тому вони об''єднані в одну групу і в подальшому об''єднані терміном «перша група хворих».

Аналіз проведених лабораторних досліджень свідчить, що досліджувані препарати не погіршували біохімічних показників крові, що є критеріями гепато- та нефрогенного впливу на морфофункціональний стан печінки та нирок. Слід зазначити, що під впливом інсулінотерапії наступало статистично достовірне покращання морфофункціонального стану печінки (нормалізація рівня білірубіну та АлТ в крові) та нирок (нормалізація рівня креатиніну в крові, зменшувалась альбумінурія).

Таким чином, результати проведених досліджень показали, що генно-інженерні інсуліни ЗАТ «Індар» Хумодар РР та Хумодар БР, а також Хумодар Р100 Р та Хумодар Б100 Р є високоефективними інсулінами, що дозволили у 20 хворих з 21 досягнути компенсації цукрового діабету (в одного хворого при повній компенсації вуглеводного обміну не вдалось ліквідувати больовий синдром при периферійній полінейропатії) (табл. 3-6).

В усіх хворих виявлено високу переносимість досліджуваних інсулінів. У одного хворого виявлено помірну непереносимість цих інсулінів, і в нього було досягнуто ступеня субкомпенсації цукрового діабету. У більшості ж хворих контрольної групи було досягнуто стану компенсації цукрового діабету.

Другу групу склали 9 хворих, які отримували флаконні чи картриджні форми Хумодару К25 Р та Хумодару К25 100 Р (табл. 7-10).

До цієї групи увійшли особи віком 46,6 ± 15,6 року, найстаршій хворій цукровим діабетом було 74 роки, наймолодшому — 22 роки. За статтю пацієнти були розподілені наступним чином: чоловіки — 4 особи, жінки — 5 осіб. За типом цукрового діабету розподіл був таким: 1-й тип — 3 особи, 2-й тип — 6 осіб. Тривалість захворювання була різною: від 1 до 20 років, а середня склала 8,8 ± 5,4 року.

Розподіл хворих за ускладненнями цукрового діабету був наступним:

— діабетичні ангіопатії сітківки — 78% (7 хв.);

— діабетичні нефропатії 44% (4 хв.);

— метаболічні міокардіопатії зі вторинною артеріальною гіпертензією — 22% (2 хв.);

— діабетична ангіопатія нижніх кінцівок — 66% (6 хв.);

— периферійні полінейропатії — 78% (7 хв.).

Відбір хворих для переведення на генно-інженерні інсуліни здійснювався за умови неефективності лікування таблетованими цукрознижуючими препаратами та інсулінами різних видів.

Контрольною була група з 10 хворих, які тривалий час перебували на інсулінотерапії Монодаром і Монодаром Б. Досліджувані групи були співставними за віком, статтю та тривалістю захворювання на цукровий діабет.

Аналіз проведених лабораторних досліджень свідчить, що досліджувані препарати не погіршували біохімічних показників крові, що є критеріями гепато- та нефрогенного впливу на морфофункціональний стан печінки та нирок. Під впливом генно-інженерних інсулінів Хумодар К25 100 Р та Хумодар К25 Р у хворих на цукровий діабет на тлі нормалізації вуглеводного обміну наступало покращання функціонального стану печінки (нормалізація рівня білірубіну та АЛТ в крові) та нирок (нормалізація рівня креатиніну крові).

Цікавим є той факт, що досліджувані генно-інженерні інсуліни, покращуючи глікемічні показники, зменшують мікроальбумінурію, чим покращують функціональний стан нирок.

У всіх хворих наступала нормалізація вуглеводного обміну через два тижні інсулінотерапії генно-інженерними інсулінами та було досягнуто стану компенсації.

Подібні дослідження проводили в інших областях.

У результаті досліджень були зроблені висновки:

— генно-інженерні інсуліни ЗАТ «Індар» є високоефективними інсулінами, що нормалізували вуглеводний обмін у 100% досліджуваних хворих і дозволяли досягнути компенсації цукрового діабету в 99% випадків;

— використовувані інсуліни не впливали на морфофункціональний стан печінки та нирок, а через стабілізацію вуглеводного обміну покращували їх біохімічні й лабораторні параметри;

— генно-інженерні інсуліни ЗАТ «Індар» мають високу переносимість, що дозволяє рекомендувати їх для широкого застосування в лікуванні хворих на цукровий діабет;

— хворим із цукровим діабетом 2-го типу більш доцільним є призначення інсуліну Хумодар К25 Р, а при 1-му типі (особливо у хворих молодого віку) однаково ефективними є обидві групи інсулінів;

— найбільшу кількість позитивних відгуків при опитуванні хворих було віддано Хумодару Р100 Р і Хумодару Б100 Р, що дозволяє рекомендувати ці картриджні форми для більш широкого застосування.


Список литературы



Вернуться к номеру