Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Всесвітній день боротьби із запальними захворюваннями кишечника
день перший
день другий

Коморбідний ендокринологічний пацієнт

Всесвітній день боротьби із запальними захворюваннями кишечника
день перший
день другий

Коморбідний ендокринологічний пацієнт

Международный эндокринологический журнал 1(3) 2006

Вернуться к номеру

Засідання Експертної Ради з питань медико-соціального захисту хворих на цукровий діабет (м. Санкт-Петербург)

Наприкінці жовтня в Санкт-Петербурзі відбулося засідання круглого столу Експертної ради з питань медико-соціального захисту хворих на цукровий діабет. Новий орган був затверджений рішенням Ради Міжпарламентської асамблеї держав-учасників СНД (МПА СНД) навесні 2005 р. Отже, вперше питання про правовий захист пацієнта з діабетом постало в сумісній компетенції представників законодавчої й виконавчої влади та громадських організацій.

Мабуть, не випадково ця зустріч відбулася в місті на Неві, де функціонує Санкт-Петербурзьке діабетичне товариство на чолі з його головою Мариною Шипуліною.

До речі, саме тут декілька років тому було розробено модельний закон МПА СНД, що став підгрунтям для проекту федерального закону «Про заходи щодо державного медико-соціального захисту осіб, хворих на цукровий діабет», який в даний час перебуває на розгляді в Державній Думі Російської Федерації.

Це об'ємний, детально розроблений документ, що містить 5 розділів. Перший торкається регулювання й сфери застосування закону, а також мети та принципів реалізації державного медико-соціального захисту хворих на цукровий діабет. Другий визначає заходи державної політики на федеральному рівні, на рівні суб'єктів РФ і муніципальної влади. Третій проголошує права людей з цукровим діабетом — від права на безкоштовну медичну допомогу до забезпечення однакових можливостей самореалізації для всіх громадян з цукровим діабетом, і визначає державні гарантії забезпечення цих прав, а також принципи соціального захисту. У четвертому розділі містяться державні стандарти профілактики, діагностики і лікування цукрового діабету, питання підготовки спеціалістів діабетологічної служби, функціонування державного реєстру хворих на цукровий діабет. П'ятий присвячений захисту прав людей з діабетом в особі органів державного контролю й судових інстанцій.

Експертна рада пропонує питання про міжнародну співпрацю учасників Співдружності Незалежних Держав у сфері захисту прав громадян, хворих на цукровий діабет. А це, в свою чергу, передбачає:

— участь у розробці проектів міжнародних угод, модельних законодавчих актів і настанов, скерованих на зближення нормативно-правової бази держав СНД;

— сприяння впровадженню зазначеного вище модельного закону МПА СНД;

— розробку правових механізмів взаємодії країн СНД;

— підготовку пропозицій по вдосконаленню правових форм міждержавної співпраці в цій ділянці.

Як відзначила Марина Шипуліна, дуже важливо, що до складу Експертної Ради увійдуть як члени Постійної комісії МПА СНД з соціальної політики й прав людини, представники виконавчої влади та парламентів країн Співдружності, так і лідери громадських організацій з цінним досвідом відстоювання інтересів людей з діабетом.

В обміні думками за круглим столом, крім голови Санкт-Петербурзького діабетичного товариства, брали участь представники України, Киргизії, Казахстану. Думка була єдиною: на боці людей з діабетом має бути закон, тому необхідно спільним зусиллями досягати мети.

Яким буде майбутня Експертна рада — за типом «Громадської палати» при Президенті РФ або в складі представників парламентів країн СНД з радниками, експертами, громадськими діячами — визначить час.


Список литературы



Вернуться к номеру