Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Всесвітній день боротьби із запальними захворюваннями кишечника
день перший
день другий

Коморбідний ендокринологічний пацієнт

Всесвітній день боротьби із запальними захворюваннями кишечника
день перший
день другий

Коморбідний ендокринологічний пацієнт

Международный эндокринологический журнал 1(3) 2006

Вернуться к номеру

Від редактора

У ваших руках — перше в 2006 році число часопису для лікарів, що побачило світ з однією метою — щоб спеціалісти отримали найновішу інформацію, а наші пацієнти відчули кращі результати лікування. Журнал сподівається стати цікавим співрозмовником, знайомство з матеріалами дозволить лікарям добиватися успіхів у праці, а хворим — істотно поліпшити якість свого життя. На порядку денному й серйозні реформи в медицині, адже наші політики, схоже, пам'ятають, для кого й задля чого виборюють політичні права й свободи.

Основним напрямком розвитку ендокринологічної служби в Україні в наступні роки слід вважати підвищення якості надання допомоги хворим з ендокринопатіями на основі подальшої розробки та впровадження стандартів медичної допомоги, конкретних клінічних протоколів в ендокринології з позицій доказової медицини; створення мережі ендокринологічних центрів та системи підготовки кадрів; спрямованості наукових досліджень у галузі ендокринології переважно за принципом соціального замовлення; повне гарантоване безкоштовне забезпечення хворих на цукровий діабет, нецукровий діабет, Аддисонову хворобу, гіпофізарний нанізм, післяопераційний гіпотиреоз та інші ендокринопатії життєво необхідними медикаментами.

Провідними складовими процесу розвитку ендокринологічної служби, підвищення якості допомоги хворим слід вважати: розробку Програми розвитку ендокринології на найближчі 5-10 років із її обговоренням ендокринологічною спільнотою й подальшим затвердженням Міністерством охорони здоров'я України; створення громадської Ради розвитку ендокринології за участю фахівців, громадських організацій, журналістів, юристів тощо; створення відповідної юридичної основи для ефективного залучення позабюджетних коштів до розвитку ендокринології; підготовку відповідного Наказу МОЗ України про подальший розвиток ендокринологічної служби.

Справді, в 2005 р. число зареєстрованих хворих на цукровий діабет перевищило мільйонну позначку й досягло 1 006 652 хворих, що становить 2137,2 на 100 тис. населення. Впродовж 2005 р. вперше діагностовано цукровий діабет у 101 062 осіб (показник захворюваності — 214,6 на 100 тис. населення). Кількість хворих на цукровий діабет, потребуючих інсулінотерапії, в 2005 р. досягла 137 084.

При такій кількості хворих на цукровий діабет, з ураженнями щитоподібної залози, гіпофізу, надниркових залоз, при постійному рості числа дітей з ендокринними захворюваннями праця ендокринолога стала надзвичайно важливою соціальною професією.

Тому перед нашим журналом постає два основних завдання. По-перше, мова йде про наукове видання, з досить жорсткими критеріями відбору статей і вимог для авторів, з намаганням відповідати міжнародним стандартам.

По-друге, редакція й видавець вважають необхідним брати участь у широкій кампанії з пропаганди й оперативного інформування практичних лікарів про найсучасніші досягнення світової медичної науки з проблем захворювань ендокринної системи.

Разом з тим ми сподіваємося, що, незважаючи на певний академізм, журнал буде відкритий для читачів і всіх бажаючих взяти участь у його роботі.

З повагою,
головний редактор «Міжнародного ендокринологічного журналу»
професор Володимир Іванович Паньків


Вернуться к номеру