Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Всесвітній день боротьби із запальними захворюваннями кишечника
день перший
день другий

Коморбідний ендокринологічний пацієнт

Всесвітній день боротьби із запальними захворюваннями кишечника
день перший
день другий

Коморбідний ендокринологічний пацієнт

Международный эндокринологический журнал 3(5) 2006

Вернуться к номеру

Від редактора

Минулого червня у Вашингтоні відбулася 66-а наукова сесія Американської діабетичної асоціації (АDА). На ній оприлюднено результати найновіших досліджень у галузі діабетології, визначено стратегію подальшої боротьби з цим захворюванням. Але одне з найголовніших питань полягало в обговоренні асоціацією разом з провідними міжнародними діабетичними організаціями звернення до Організації Об'єднаних Націй з метою вироблення офіційної резолюції у зв'язку зі значним ростом захворюваності населення на цукровий діабет.

Ця масштабна кампанія була ініційована Міжнародною діабетичною федерацією (IDF) з тим, щоб переконати ООН оголосити резолюцію до Всесвітнього дня діабету — 14 листопада 2007 року.

На сьогодні цукровий діабет встановлено вже в понад 200 мільйонів людей на планеті, і приблизно у 6 мільйонів щорічно діагностують це захворювання. Від наслідків діабету кожних 10 секунд помирає людина, діабет щороку забирає життя у 3,2 мільйонів мешканців планети. Згідно з даними IDF, тягар діабету найбільшою мірою лягає на країни, що розвиваються. «Загальне число хворих на діабет становитиме 333 мільйони до 2025 року, і 80% цього жахливого приросту чисельності пацієнтів з ЦД відбудеться за рахунок держав з низьким і середнім рівнем доходу», — попереджує президент IDF, професор П'єр Лефебвр. Насамперед це країни Африки, Азії, Близького Сходу і Океанії, де близько п'ятої частини дорослого населення страждає на діабет.

Як відомо, витрати на лікування діабету та його ускладнень все більше зростають в національних бюджетах на охорону здоров'я, і навіть досить багаті країни вже не в змозі повністю задовольнити ці потреби. Разом з тим обізнаність у суспільстві про «епідемію» цукрового діабету вкрай низька і явно недостатні зусилля запобігти її розповсюдженню. Нагадаю, що в Україні офіційно зареєстровано 1,006 млн хворих на діабет. Фактична поширеність ЦД вища від зареєстрованої в 2-3 рази.

У пропонованій резолюції ООН повинна:

— усвідомити необхідність дій всіх країн та їх урядів у плані запобігання і подолання діабету;

— звернути їх особливу увагу на деякі групи населення, такі як діти й підлітки, вагітні жінки, люди похилого віку та ін.

Інші переваги від ухвалення резолюції ООН, наведені IDF, полягають у:

— зростанні в усьому світі обізнаності про проблему діабету;

— усвідомленні соціально-економічного тягаря ЦД і здійсненні відповідних заходів;

— впровадженні витратно-ефективних стратегій для профілактики ускладнень діабету, зниження інвалідизації і смертності пацієнтів;

— розробку і реалізацію комплексних програм у сфері охорони здоров'я;

— розгортанні глобальних наукових досліджень з пошуку шляхів для запобігання і подолання діабету.

Коаліція учасників 66-ї наукової сесії, яка винесла питання про ухвалення ООН відповідної резолюції, складається з представників фармацевтичної індустрії, національних і міжнародних діабетичних організацій. Наприклад, до коаліції входять Європейська асоціація з вивчення діабету, Американська діабетична асоціація та ін.

Обраний президент IDF, який вступає в права після затвердження на наступному конгресі IDF у грудні 2006 р., професор Мартін Силінк — лідер ініціативи резолюції ООН. Він закликав усі діабетичні організації об'єднати зусилля, щоб таким чином гарантувати схвалення на Іст-Рівер в Нью-Йорку цього справді життєво важливого рішення. «Настав час, — заявив професор Силінк, — щоб проблема діабету вийшла з тіні і світова спільнота усвідомила справжній масштаб «епідемії» діабету».

На сесії ADA Мартін Силінк також виступив з доповіддю «Об'єднатися заради проблеми діабету», в якій пролунав заклик до всіх зацікавлених сторін згуртувати сили в боротьбі проти наступу діабету й сприяти схваленню резолюції ООН.

Відзначимо, що заклик «Об'єднатися заради проблеми діабету» не тільки своєчасний, але й знову нагадує про необхідність виходу на Організацію Об'єднаних Націй. Англійською це звучить як «Unite for diabetes», а перші дві букви слова «unite» якраз і утворюють абревіатуру ООН — United Nations.

У рамках цієї ініціативи планується масштабна інформаційно-просвітницька кампанія, в ході якої передбачається висвітлення її заходів засобами масової інформації. Першим кроком в цій кампанії стало відкриття спеціального інформаційного порталу в Інтернеті www.unitefordiabetes.org

Знаменно, що творці порталу запрошують людей з діабетом надсилати свої історії, що будуть представлені на засіданні ООН як наочна ілюстрація тих проблем, що постають перед людьми з діабетом.

Як хвороба впливає на ваше повсякденне життя? Чому необхідна така резолюція ООН? Чим допомагає вам місцева діабетична організація? Автори програми «Об'єднатися заради проблеми діабету» розраховують на підтримку медичних працівників, науковців, хворих, громадських організацій.

Наш журнал, безумовно, не залишиться в стороні від цієї міжнародної інформаційної кампанії. Пропонуємо вам, дорогі читачі, надсилати в редакцію свої листи з поміткою на конверті «UN». Найцікавіші ми в перекладі англійською відсилатимемо до оргкомітету IDF, який відрекомендує їх лідерам міжнародного співтовариства.

З повагою,
головний редактор «Міжнародного ендокринологічного журналу»
професор Володимир Іванович Паньків



Вернуться к номеру