Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



UkrainePediatricGlobal

UkrainePediatricGlobal

Журнал «Здоровье ребенка» 2 (29) 2011

Вернуться к номеру

Нові можливості дитячої вакцинопрофілактики. Компанія «ГлаксоСмітКляйн» представила в Україні нову вакцину від ротавірусної інфекції РотариксТМ

18 березня 2011 року у Києві відбулася медична конференція на тему «Нові можливості захисту від ротавірусної інфекції», організована компанією «ГлаксоСмітКляйн Фармасьютікалс Україна». У заході взяли участь провідні фахівці МОЗ України, педіатри, дитячі імунологи та інфекціоністи з усієї України.

На конференції компанія «ГлаксоСмітКляйн» оголосила про доступність в Україні нової дитячої вакцини для захисту від ротавірусної інфекції РотариксТМ. Провідні фахівці України підкреслили виняткову важливість появи можливості профілактики ротавірусної інфекції для здоров’я і життя дітей.

Чернишова Людмила Іванівна, д.м.н., професор, завідуюча кафедрою дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології НМАПО ім. П.Л. Шупика, голова Всеукраїнської асоціації «Дитяча імунологія» повідомила: «Ротавірусний гастроентерит на сьогоднішній день є тяжким тягарем для системи охорони здоров’я в Україні та світі. Ротавірус викликає у дітей тяжкі діареї, що призводять до дегідратації. За даними досліджень, до 5-річного віку 95 % дітей у світі хворіють на ротавірусну інфекцію. Щорічно у світі реєструють 111 млн випадків ротавірусного гастроентериту, з них 25 млн потребують звернення до лікаря. І, на жаль, у світі в середньому понад півмільйона дітей у віці молодше 5 років щорічно вмирають внаслідок ротавірусного гастроентериту. Вперше епідеміологічне спостереження за ротавірусною діареєю було розпочато в Україні за підтримки ВООЗ у 2006 р. Щорічно в нашій країні гострими кишковими інфекціями хворіють близько 50 000 дітей. За даними дослідження ВООЗ, частота випадків ротавірусної інфекції серед кишкових інфекцій в Україні становить у середньому більше 40 %».

Крамарев Сергій Олександрович, д.м.н., професор, завідуючий кафедрою дитячих інфекційних хвороб НМУ ім. О.О. Богомольця додав: «Найбільший ризик розвитку ротавірусного гастроентериту відзначається у дітей перших 2 років життя. 20–50 % госпіталізацій відбувається в перші 6 місяців життя, оскільки в цьому віці ротавірусні гастроентерити набувають найбільш тяжких форм. ВООЗ рекомендує включити ротавірусну вакцину в усі національні програми імунізації. Завдяки таким сукупним заходам, як поліпшення санітарних умов і вакцинопрофілактика, можливо істотно знизити кількість тяжких випадків захворювання. Ми покладаємо великі надії на те, що з появою в Україні нової вакцини від ротавірусної інфекції РотариксТМ, захворюваність на ротавірусні гастроентерити в Україні значно знизиться».

Нова вакцина РотариксТМ забезпечує максимально ранній захист дітей від ротавірусної інфекції. Дана вакцина на 90 % зменшує частоту тяжких ротавірусних гастроентеритів і на 96 % знижує частоту госпіталізацій.

Бережний В’ячеслав Володимирович, д.м.н., професор, головний позаштатний спеціаліст МОЗ України, координатор групи за спеціальністю «педіатрія»,  завідуючий кафедрою педіатрії № 2 НМАПО ім. П.Л. Шу­пика відзначив значущість проблеми ротавірусного гастроентериту в Україні та необхідність вакцинопрофілактики для раннього захисту дітей від ротавірусної інфекції.

Марков Олександр Юхимович, д.м.н., регіональний медичний менеджер «ГлаксоСмітКляйн ­Фармасьютікалс Україна» підкреслив: «Компанія «ГлаксоСмітКляйн» в Україні та в усьому світі докладає великих зусиль до проведення інформаційних кампаній про важливість вакцинопрофілактики та забезпечення доступності всіх життєво важливих вакцин для населення світу. Втіленням цієї соціальної позиції компанії є  поява на ринку України дитячої вакцини РотариксТМ. Сподіваємось, що нова можливість профілактики ротавірусної інфекції дозволить багатьом українським дітям уникнути захворювання та його тяжких наслідків».

Довідка

Компанія «ГлаксоСмітКляйн»

Один зі світових лідерів фармацевтичної індустрії, що займається науковими дослідженнями в галузі фармацевтики й охорони здоров’я, присвячує свою діяльність поліпшенню якості життя людей, допомагаючи людям робити більше, почуватися краще і жити довше.

Інформація про компанію «ГлаксоСмітКляйн» в Україні та світі, продукти і розробки компанії, а також про різноманітні активності та ініціативи доступна на сайті www.gsk.ua

«ГлаксоСмітКляйн Біолоджикалc»

Глобальна інтегрована компанія повного профілю виробництва вакцин, що здійснює всі операції — від проведення базових наукових досліджень до організації збуту вакцин в багатьох країнах світу. У даний час із компанією співпрацюють 35 академічних інститутів і 10 біотехнологічних компаній по всьому світу. Широка інтеграція, знання та досвід,­ що використані для розробки вакцин, сучасні технології виробництва гарантують фахівцям у боротьбі із захворюваннями і подальше використання безпечних, високоякісних та ефективних вакцин, а триваюче створення нових вакцин буде сприяти прогресу науки на благо людства.

Компанія «ГлаксоСмітКляйн Біолоджикалc», володіючи великим портфелем вакцин, продовжує покращувати вже існуючі та розробляти нові вакцини для профілактики інфекційних захворювань як дітей, так і дорослих.

Ротарикс™ (вакцина для профілактики  ротавірусної інфекції)

Склад: 1 доза (1,5 мл) містить живий ослаблений ротавірус людини (штам RIX4414), не менше 106ґ0ТЦД50

Форма випуску: суспензія для перорального застосування.

Код за класифікацією АТС: JO7BHO1.

Показання для застосування: вакцина Ротарикс™ призначена для профілактики гастроентериту, що викликається ротавірусами серотипу G1 та інших серотипів (наприклад G2, G3, G4, G9).

Виробник: «ГлаксоСмітКляйн Біолоджикалс С.А.» (GlaxoSmithKline Biologicals s.a, Rue de l’Institut 89, B-1330 Rixensart), Бельгія.

Р.С. МОЗ України №735/09-300200000 від 10 червня 2009 р.

За додатковою інформацією звертайтесь до ТОВ «ГлаксоСмітКляйн Фармасьютікалс Україна»: 03038, Київ, вул. Лінійна, 17. Тел./факс: (044) 585 51 85 (86), www.gsk.ua

Контакти: Марина Куземко, e-mail: Maryna.Kuzemko@180prpa.com.ua


Список литературы

1. Cook S.M., Glass R.I. et al. Global seasonality of rotavirus infections // Bull WHO. — 1990. — 68(2). — 171-7.

2. Kapikan A.Z. A rotaviruse vaccine for prevention of severe diarrhoea of infants and young children: development, utilization and withdrawal // Novartis Found. Symp. — 2001. — 238. — 153-71.

3. Parashar U.D., Gentsch J.R., Glass R.I. Rotavirus // Emerg. Infect. Dis. — 1998. — 4(4). — 561-70.

4. Glass R.I. et al. // Lancet. — 2006. — 368. — 323-32.

5. Parashar U.D. et al. // J. Infect. Dis. — 2009. — 200 (Suppl. 1). — S9-15.

6. Parashar U.D. et al. // Emerg. Infect. Dis. — 2003. — 9. — 565-72.

7. Chang H.G. et al. // Paediatr. Infect. Dis. J. — 2003. — 22. — 808-14.

8. Jain V. et al. // Indian. J. Pediatr. — 2001. — 68. — 855-62.

9. Vesikari T. et al. // Lancet. — 2007. — 370. — 1757-63.


Вернуться к номеру