Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Травма та її наслідки
Зала синя Зала жовта

Травма та її наслідки
Зала синя Зала жовта

Журнал «Травма» Том 9, №3, 2008

Вернуться к номеру

Коструб О.О. 60 років з дня народження

2 березня 2008 року виповнилося 60 років від дня народження і 36 років лікувальної та наукової діяльності керівнику відділення спортивної та балетної травми ДУ „Інститут травматології та ортопедії Академії медичних наук України”, заслуженому лікарю України, доктору медичних наук, професору Кострубу Олександру Олексійовичу.

О.О. Коструб народився у м. Краснодарі, Росія. Після закінчення школи у м. Куп'янську Харківської обл. Олександр Олексійович у 1966 р. поступив до Саратовського медичного інституту за спеціальністю педіатрія. У 1972 р. почав свій трудовий шлях у Воркутинській дитячій лікарні Комі АССР на посаді дитячого хірурга.

1977 р. вся практична, творча, наукова та гро мадська діяльність Олександра Олексійовича пов'язана з Інститутом травматології та ортопедії Академії медичних наук України, де він навчався в клінічній ординатурі, послідовно працював завідуючим відділенням переливання крові, молодшим, старшим, провідним науковим співробітником. З 1993 по 2000 р. очолював науково-організаційний відділ інституту. У 2000 р. обраний за конкурсом завідуючим відділенням спортивної та балетної травми, де працює до теперішнього часу. У 1983 р. захистив кандидатську, а в 1993 р. докторську дисертації. У 2001 р. присвоєно вчене звання профессора.

Олександр Олексійович є висококваліфікованим спеціалістом, досконально володіє широким діапазоном консервативних і оперативних методів лікування хворих, має вищу атестаційну категорію лікаря травматологаортопеда. Щороку виконує близько 250 оперативних втручань вищої категорії складності. Основні наукові дослідження Олександра Олексійовича присвячені вродженим та набутим захворюванням гомілки у дітей та підлітків, черезкістковому остеосинтезу апаратами зовнішньої фіксації, лікуванню післятравматичних артритів, застосуванню іммобілізованих на сорбентах антибіотиків, сучасних малоінвазивних артроскопічних втручань на колінному, гомілковостопному суглобах, ендопротезуванню, вивченню інвалідності від травм. Ці роботи отримали широке визнання не тільки Україні, а й за її межами.

О.О.Коструб автор 300 наукових праць, у тому числі 5 монографій, 7 методичних рекомендацій, 15 авторських свідоцтв, 10 раціоналізаторських пропозицій. Олександр Олексійович приділяє велику увагу підготовці висококваліфікованих наукових кадрів під його керівництвом виконані та успішно захищені 2 докторські та 5 кандидатських дисертацій. Олександр Олексійович проводить велику громадську роботу. На сьогодні він є генеральним секретарем Всеукраїнської громадської організації "Українська асоціація ортопедівтравматологів, Президентом Всеукраїнської громадської організації "Українська асоціація спортивної травматології, хірургії коліна та артроскопії", відповідальним секретарем журналу "Вісник ортопедії, травматології та протезування", член редколегії журналу "Ортопедія, травматологія та протезування", член Американської академії хірургів-ортопедів, Європейської асоціації хірургів-ортопедів, член Вченої ради та проблемної комісії інституту, Спеціалізованої вченої ради по захисту докторських дисертацій за спеціальністю "Ортопедія та травматологія".

Олександр Олексійович працьовитий, цілеспрямований, дисциплінований, принциповий, ініціативний лікар і науковець, користується авторитетом і повагою у співробітників та пацієнтів.

Щиро вітаємо Олександра Олексійовича з ювілеєм, бажаємо йому міцного здоров'я, сімейного й професійного благополуччя, щастя й багатьох років активного творчого життя!

Правління Донецької Асоціації травматологів-ортопедів,
співробітники кафедри травматології, ортопедії й воєнно-польової хірургії
Донецького національного медичного університету ім. М.Горького,
колектив НДІ травматології й ортопедії Донецького національного медичного
університету ім. М.Горького, колектив Донецької обласної клінічної травматологічної лікарні,
редакційна колегія журналу "Травма"



Вернуться к номеру