Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Сучасні академічні знання у практиці лікаря загальної практики - сімейного лікаря
Зала синя Зала жовта

Сучасні академічні знання у практиці лікаря загальної практики - сімейного лікаря
Зала синя Зала жовта

Журнал «Боль. Суставы. Позвоночник» 2 (02) 2011

Вернуться к номеру

Шановні читачі!

Швидко пролітає час. Уже минуло три місяці із дня виходу першого числа журналу. Редколегія вдячна читачам за теплу зустріч нового видання та їх побажання. Приємно, що редколегію журналу поповнили відомі вчені та лікарі з України та зарубіжжя — Ш.Ф. Ердес, М.Л. Кукушкін, О.В. Синяченко, М.М. Яхно, К.В. Подчуфарова, М.М. Угрин. Продовжуємо знайомити нашого читача з членами редколегії журналу. Радує розширення географії українських авторів журналу (Київ, Донецьк, Львів, Луганськ, Харків та ін.).

Проблемна стаття журналу присвячена FRAX — новому інструменту оцінки ризику остеопорозу та його ускладнень із визначенням мінеральної щільності кісткової тканини та без неї. Метод був запропонований у 2008 році групою експертів ВООЗ під керівництвом президента IOF (Міжнародної асоціації остеопорозу) J.A. Kanis. У статті подані результати перших досліджень із використанням FRAX в Україні.

Прагнемо постійно рухатися вперед, про що свідчить поява нових рубрик. Так, «Кістково-м’язова система: від А до Я» — це своєрідна енциклопедія знань для науковців та практичних лікарів. Перша публікація рубрики присвячена апоптозу. У рубриці «Оригінальні дослідження» наведені результати унікального для України мультицентрового дослідження «Один рік життя з Бівалосом» щодо вивчення впливу стронцію ранелату на вертебральний больовий синдром та якість життя в жінок у постменопаузальному періоді. У дослідженні взяли участь 894 жінки з різних регіонів нашої держави. Отримані нами результати підтверджують висновок зарубіжних авторів щодо ефективності та безпечності препарату.

У рубриці «Новітні досягнення» читач матиме можливість ознайомитися з оригіналом та перекладом оглядової статті відомих бельгійських учених «Роль навантаження у формуванні кісткової тканини та попередженні її втрати», що була надана на прохання редактора професором J.Y. Reginster для публікації в журналі.

На сторінках цього числа журналу проведене перше засідання школи з діагностики захворювань кістково-м’язової системи. Публікація колективу авторів на чолі із президентом Української асоціації ревматологів, академіком АМН України В.М. Коваленком присвячена сучасним методам оцінки стану кістково-м’язової системи. У майбутньому в школі проводитимуться заняття з актуальних питань щодо використання ультрасонометрії, рентгенівської та ультразвукової денситометрії в діагностиці ревматичних захворювань. Серед лекторів школи — президент ISCD (Міжнародної асоціації клінічної денситометрії), член редколегії журналу D. Hans.

У рубриці «Патофізіологія больових синдромів» читайте статтю відомого вченого М.Л. Кукушкіна «Нейрофізіологія болю та знеболення». Під керівництвом автора 2–4 червня 2011 року проходила XVII Російська науково-практична конференція з міжнародною участю «Больові синдроми в медичній практиці» (Ростов-на-Дону). Тематика, яку обрали організатори цього заходу, на сьогодні є надзвичайно актуальною, адже вона об’єднує лікарів різного фаху та залишається інтегрованою проблемою сучасної медицини.

Древньогрецькому філософу Сократу (469–399 рік до н.е.) належать слова: «Перш за все потрібно пізнати істину щодо будь-якого предмету, про який говориш або пишеш; навчитись визначати все відповідно їй; та й навіть у визначенні знову ж таки все підрозділяти на види, поки не досягнеш неподільного…» Саме цей вислів відображає бажання членів редколегії журналу бути корисними лікарям різних спеціальностей у пізнанні захворювань хребта та суглобів.

З повагою, головний редактор журналу «Біль. Суглоби. Хребет» професор В.В. Поворознюк



Вернуться к номеру