Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Всесвітній день боротьби із запальними захворюваннями кишечника
день перший
день другий

Коморбідний ендокринологічний пацієнт

Всесвітній день боротьби із запальними захворюваннями кишечника
день перший
день другий

Коморбідний ендокринологічний пацієнт

Международный эндокринологический журнал 2 (34) 2011

Вернуться к номеру

До 80-річчя від дня народження академіка Любомира Антоновича Пирога

1  березня  випов- нилося 80 років видатному українському вченому і громадському діячеві Любомирові Антоновичу Пирогу. Народившись у простій хліборобській родині на Івано-Франківщині голодного 31-го, майбутній науковець пройшов через усі воєнні лихоліття, пережив депортацію й насильницьку смерть трьох своїх рідних дядьків — жертв сталінських «зачисток», якимось дивом успішно оминув тенета КДБ, куди за дружбу зі славною когортою волеборців-шістдесятників його неодноразово запрошували на «роз’яснювальні співбесіди», щоб потім стрімко з’явитися на незалежницькому вже розбудовчому небосхилі. Академік Пиріг є гідним представником рідкісної тепер когорти особливих лікарів України. Їхня унікальність відразу відчувається і виділяє їх як серед колег-медиків, так і серед інтелігенції інших спеціальностей. Крім найвищого професіоналізму, їм притаманна особлива громадянська позиція, особливе ставлення до людей, не тільки хворих, і особливе становище у суспільстві, часто зовсім відмінне від офіційного. Саме тому вони користуються особливою повагою і любов’ю серед населення. Рідкісне поєднання шляхетного вигляду, стриманої зовнішності з відразу відчутним випромінюванням великої внутрішньої енергії, інтелекту і доброти притаманні Любомиру Антоновичу.

Л.А. Пиріг навчався у Львівському медичному інституті, який закінчив із відзнакою у 1945 р., і до 1958 р. працював практичним лікарем на курорті Моршин. Опанувавши основи гастроентерології та курортології, він на підставі результатів власних спостережень публікує низку матеріалів, включаючи й дві книжки про Моршинський курорт. Потім — навчання в аспірантурі в Києві під керівництвом професора А.Л. Міхньова і захист кандидатської дисертації за темою «Деякі показники функціонального стану шлунка при лікуванні ревматизму та інфекційного неспецифічного поліартриту АКТГ і кортизоном».

З переходом на посаду асистента однієї з кафедр терапії Київського медичного інституту ім. О.О. Богомольця Любомир Антонович продовжує наукові дослідження в галузі гастроентерології, а з 1966 р. — в галузі нефрології під керівництвом професора А.П. Пелещука. У 1973 р. на пропозицію тодішнього директора Інституту урології та нефрології професора В.С. Карпенка вчений очолює відділ терапевтичної нефрології, обіймаючи з 1976 по 1990 р. ще й посаду заступника директора з наукової роботи.

Очолюваний Л.А. Пирогом відділ досліджував головним чином проблему гломерулонефриту — дуже поширеного патологічного стану нирок. Поглиблено опрацьовувались різні лікувальні підходи при цьому захворюванні. У захищеній у 1978 р. докторській дисертації «Еволюція гострого і хронічного гломерулонефриту» Л.А. Пиріг обґрунтував концепцію клінічної еволюції цього захворювання з виділенням його гіпертензивної стадії. Будучи тривалий час куратором нефрологічних санаторіїв Південного берегу Криму, Любомир Антонович науково довів доцільність санаторного лікування в цій кліматичній зоні хворих на хронічний гломерулонефрит, людей із пересадженою ниркою.

Окремою сферою турбот Л.А. Пирога є створення і розвиток нефрологічної допомоги в Україні. Багато сил доклав він до цієї справи як головний нефролог МОЗ (1979–1993). Йому належала ініціатива створення кафедри нефрології Київської медичної академії післядипломної освіти ім. П.Л. Шупика (1995), яку він очолює й тепер.

Підвищенню рівня знань лікарів із нефрології сприяли складені Любомиром Антоновичем та за його участю численні методичні рекомендації, інформаційні листи. Часто виступає він у пресі, на радіо, телебаченні як популяризатор знань із нефрології серед населення. У своїх численних публіцистичних статтях учений оцінює сучасний стан системи охорони здоров’я, демографічну ситуацію в Україні, обстоює загальнолюдську та професійну гідність Лікаря — Громадянина і Патріота.

Саме народний депутат Л.А. Пиріг ініціював свого часу розробку Національної програми захисту генофонду населення України, а в галузі охорони здоров’я став фундатором вітчизняної нефрологічної служби (причому починаючи фактично з нуля) — з усіма її розгалуженими обласними і районними структурами, зі щорічним проведенням перепідготовчих семінарів та курсів із підвищення кваліфікації для лікарів будь-якого рівня. Та й тепер, вже залишивши, здавалося б, велику політику, Любомир Антонович не сидить склавши руки і, як завжди, регулярно консультує пацієнтів, які їдуть до нього чи не з усіх усюд, цілком зосередивши свої сили та високі фахові здібності на прийманні хворих у Національній медичній академії післядипломної освіти ім. П.Л. Шупика.

Упродовж майже усього свого свідомого життя він активно займається розширенням контактів із нашою творчою та науковою діаспорою. І аж ніяк, далебі, не випадково, що кращі її представники, зібравшись у Львові, висловили одностайне побажання щодо обрання академіка Л.А. Пирога президентом Світової федерації українських лікарських товариств. Отже, справді щасливою і багатогранною виявилася життєва стежина надзвичайно допитливого, охайного і чемного душею юнака з Рогатина.

Для всіх нас він є взірцем високого служіння інтересам українського народу і професійній справі лікаря-гуманіста. Видатний вчений у галузі нефрології, Любомир Антонович Пиріг доклав чимало зусиль для створення в системі післядипломної освіти першої в країні кафедри нефрології, яку очолює ось уже понад 15 років. У минулому обіймав посаду першого головного нефролога МОЗ України, він засновник і очільник Української асоціації нефрологів (з 1982 року), доктор медичних наук, професор, академік НАМН і член-кореспондент НАН України, заслужений діяч науки і техніки України, автор 540 наукових публікацій, цілої низки монографій, підручників, посібників, довідників і методичних рекомендацій, численних медико-публіцистичних і науково-популярних матеріалів. Нагороджений Орденом князя Ярослава Мудрого (2007), Почесною грамотою Верховної Ради України (2010), лауреат Державної премії в галузі науки й техніки (2009).

Любомир Пиріг — відомий громадський діяч, народний депутат України І скликання, очолював у Верховній Раді України підкомісію з питань збереження генофонду нації, ініціатор створення і президент Всеукраїнського лікарського товариства (з 1990 року), президент Світової федерації українських лікарських товариств (з 2000 року), голова медичної секції Товариства «Україна-Світ», заступник голови Українського міжнародного комітету з питань науки і культури при НАН України. Він є членом редколегій та редакційних рад численних медичних журналів, всеукраїнської газети «Ваше здоров’я», «Енциклопедії сучасної України», двох спеціалізованих учених рад, Комісії з питань біоетики при Кабінеті Міністрів України. 


Пишаючись тим, що істинний інтелігент, палкий поборник української національної ідеї Любомир Пиріг є членом нашої редакційної колегії і постійним автором публікацій, і вітаючи зі славним ювілеєм, бажаємо ще багато-багато років творчого життя і людського щастя.

Редакційна колегія «Міжнародного ендокринологічного журналу»



Вернуться к номеру