Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



UkrainePediatricGlobal

UkrainePediatricGlobal

Журнал «Здоровье ребенка» 1 (22) 2010

Вернуться к номеру

Захворювання органів дихання в дітей: актуальні питання лікування та профілактики (Науково-практичний семінар з безперервного професійного розвитку педіатрів та сімейних лікарів у м. Донецьку)

Однією з найбільш актуальних проблем педіатрії в нашій державі на сьогодні є гострі респіраторні вірусні інфекції та грип. Так, у Донецькій області починаючи з 30 жовтня 2009 року загальна кількість захворілих на грип сягає 386 тис. осіб, із яких 49  % — діти до 18 років. Від грипу та пневмонії загинуло 153 людини, з них 10 дітей, а в 93 зразках секційного матеріалу встановлено наявність грипу A (H1N1). У цілому в Донецькій області лабораторно підтверджено пандемічний варіант грипу в 499 осіб.

Про все це йшлося на науково-практичному семінарі з безперервного професійного розвитку педіатрів та сімейних лікарів 23 січня 2010 року, що був присвячений актуальним питанням лікування та профілактики захворювань органів дихання в дітей і організований МОЗ України, Головним управлінням охорони здоров''я Донецької державної медичної адміністрації та Донецьким національним медичним університетом ім. М. Горького. Форум зібрав понад 200 практичних лікарів Донецька та Донецької області.

У системній доповіді заступника директора Департамента кадрової політики, освіти і науки МОЗ України професора О.П. Волосовця були відзначені досягнення та проб­леми щодо практичної реалізації Концепції Державної програми «Здорова дитина» на 2008–2017 рр. та значення при цьому безперервного професійного розвитку лікарів, створення університетських лікарень, висвітлені основні пункти Положення про проведення іспитів на передатестаційних циклах згідно з Наказом МОЗ України від 07.07.2009 р. № 484, підкреслена сучасна просвітницька роль лікаря в організації профілактичних щеплень тощо. У результаті виконання Програми передбачається: знизити рівень малюкової смертності на третину; досягти рівня виключно грудного вигодовування дітей віком до 6 місяців не менше 60 %; знизити рівень смертності дітей підліткового віку на 20 %; стабілізувати чисельність дітей-інвалідів до 2,5 % від загальної популяції дітей віком до 18 років згідно з рекомендаціями ВООЗ тощо.

Заступник начальника Головного управління охорони здоров''я Донецької облдержадміністрації О.Ю. Качур докладно висвітлив стан захворюваності дітей у регіоні та визначив шляхи вирішення найгостріших проблем сьогодення в світлі впровадження сучасних технологій діагностики та лікування, що мають базуватися на засадах доказової медицини.

Ректор Донецького національного медичного університету ім. М. Горького академік АМН України В.М. Казаков і декан факультету післядипломної освіти та інтернатури професор Н.В. Нагорна в своїх доповідях відзначали місце та роль університету в сумісній роботі з закладами охорони здоров''я щодо боротьби з гострими захворюваннями респіраторної системи в дітей. При цьому центральне місце в доповідях займали саме профілактичні аспекти, питання імунопрофілактики, а провідною тезою стала та, що альтернативи вакцинації на сьогодні не існує.

Шість академічних лекцій з педіатрії для лікарів були прочитані провідними професорами Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця, Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П.Л. Шупика, Донецького національного медичного університету ім. М. Горького та Дніпропетровської державної медичної академії. Висвітлені питання діагностики, лікування та профілактики інфекцій верхніх відділів респіраторної сис теми (проф. С.П. Кривопустов), грипу (проф. О.Є. Абатуров), пневмонії, постінфекційної астенії (проф. О.П. Волосовець), внутрішньоклітинних інфекцій (проф. Є.І. Юліш), екологічно зумовлених хвороб (проф. Н.В. Нагорна), антибіотикасоційованої діареї (проф. Г.В. Бекетова) тощо.

Великий інтерес з боку аудиторії викликали доповідь проф. О.Є. Абатурова з питань епідеміології, діагностики та профілактики пандемічного грипу А (H1N1) Каліфорнія та майстер-клас проф. С.П. Кривопустова з антимікробної терапії в амбулаторній та стаціонарній педіатричній практиці. У дискусії лектори відповідали на численні запитання аудиторії.

Безумовно, подібні заходи вкрай потрібні в межах безперервної професійної освіти педіатрів, сімейних лікарів і в інших містах України з акцентом на обговоренні саме профілактичних аспектів сучасної медицини дитинства.



Вернуться к номеру